اگر کسی یقین داشته باشد که به زودی با شیوه‌ای وحشتناک کشته می‌شود، آیا می‌تواند خودکشی کرده و خود را از شکنجه برهاند؟!
پرسش
می‌دانیم که خودکشی حرام است، سؤال این است که اگر فردی بالاجبار باید کشته شود، ولی در مورد طریقه مردن، اختیار داشته باشد که راه آسان‌تر را انتخاب نماید، آیا می‌تواند راه ساده‌تر را خودش اجرا نماید؟ مثل اینکه فردی در آتش گیر کند و یقین داشته باشد، نجات پیدا نکرده و در آتش خواهد سوخت، آیا جایز است خود را قبل از سوختن، با شلیک اسلحه خلاص کند؟
پاسخ اجمالی

خودکشی در هر حال، حرام است و آیه و روایتی بر مجاز بودن انتخاب مرگ راحت (اتانازی) دلالت ندارد. البته برخی از فقها[1] می‌گویند، در فرض سؤال، اگر احتمال زنده‌بودن به کلی منتفی بوده و شخص یقین دارد که تا لحظاتی بعد کشته خواهد شد، اقدام به این عمل اشکالی ندارد.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

جایز نیست.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

در شرایط اضطرار و استیصال، مانند مورد سؤال که احتمال زنده‌بودن به کلی منتفی است، اقدام مذکور جایز است.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

جایز نیست.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

خودکشی در هر حال جایز نیست.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

جائز نیست.

حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

این کار وی خودکشی محسوب می‌شود و حرام است.

لینک به سایت استفتائات

[1]. شبیری زنجانی.

[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.