آیا جن‌ها غذا می‌خورند؟ آیا آنها مانند انسان‌ها به کار و فعالیت‌هایی مانند کشت و صنعت، اشتغال دارند؟
پرسش
آیا جنّیان غذا می‌خورند؟ اگر می‌خورند چه چیزی می‌خورند؟ آیا مانند انسان کشت و زرع می‌کنند؟
پاسخ اجمالی
درباره خوردن و نوشیدن جنّیان چند دیدگاه وجود دارد:
1. آنان نه می‌خورند و نه می‌آشامند.[1]
2. آنان هم غذا می‌خورند و هم آب می‌آشامند.[2] چنان‌که در روایتی امام صادق(ع) فرمود: «وقتی غذا می‌خورید، در اول و انجام آن "بسم الله" بگویید؛ زیرا وقتی بنده پیش از خوردن نام خدا ببرد، شیطان با او نمی‌خورد و اگر نام خدا را نبرد، شیطان از آن غذا می‌خورد و زمانی که در پایان غذا نام خدا را ببرد، شیطان آنچه را خورده، قى می‌کند‏».[3]
البته این در صورتی است که غذای شیطان که از جنیان بوده را به تمام جنیان سرایت دهیم.
در روایاتی - با چشم‌پوشی از بررسی سندی- نیز غذاهایی برای جنّ معرفی شده است:
1. استخوان
على بن اسباط می‌گوید: ابوحمزه ثمالی غذایى تهیّه کرده و گروهی از ما را دعوت کرد، هنگام خوردن غذا ابوحمزه شخصى را دید که استخوانى را به‌کلّى پاک نمود، او را صدا زد که این کار را نکن؛ زیرا از على بن الحسین(ع) شنیدم که می‌فرمود: «استخوان را کاملاً برهنه نسازید؛ زیرا جنّیان را نیز سهمی در آن است و اگر چنین کنید چیزى ارزشمندتر از استخوان را از خانه‌تان می‌رباید».[4]
2. مدفوع حیوانات
در روایتی وارد شده است که: «استنجاء به مدفوع حیوانات و استخوان جایز نیست؛ زیرا گروهی از جنیان که به نمایندگی از جانب دیگر جنیان به خدمت پیامبر خدا(ص) آمدند و گفتند: ای پیامبر خدا! سهمی به ما بده!، پیامبر(ص) مدفوع حیوانات و استخوان را به عنوان سهمی برای آنان مقرّر کرد».[5]
3. باقیمانده گوشت و چربی
امیر مؤمنان علی(ع) فرمود: «باقیمانده گوشت و چربی را از تن فرزندانتان بزدایید، زیرا شیاطین چربى را بو می‌کنند و کودک در رختخوابش فریاد می‌کشد و می‌ترسد و دو فرشته کاتب اذیت می‌شوند».[6]
چگونگی غذا خوردن جنیان
شاید بتوان در مورد چگونگی غذا خوردن جن‌ها گفت که آنها بلعیدن ندارند، بلکه غذا را بو و استنشاق می‌کنند.[7]
فعالیت جنّیان
در مورد فعالیت و کار کردن جن‌ها باید گفت؛ به‌طور کلی در آیات قرآن به برخی از کارهای آنها اشاره شده است:
«و از جن‏ کسانى به دستور و به اذن خدا برای او (حضرت سلیمان) کار می‌کردند، و هر یک از امر ما منحرف می‌شد از عذابى سوزان به وى می‌چشاندیم».[8] در آیه بعد به بخشى از کارهاى مهم تولیدى گروه جن که به فرمان سلیمان انجام می‌دادند اشاره کرده، می‌فرماید: «سلیمان هر چه می‌خواست از معبدها، تمثال‌ها، و ظرف‌هاى بزرگ غذا که همچون حوض‌هاى بزرگ بود، و دیگ‌هاى عظیم ثابت براى او تهیه می‌کردند.‏».[9]
همچنین در برخی گزارش‌های تفسیری اعلام شده که جنّیانی در خدمت سلیمان نبی(ع) بودند، برخی محصولات؛ را تولید می‌کردند و کارهای صنعتی انجام می‌دادند.[10] بنابراین، فعالیت و کارکردن جنّیان دور از ذهن نیست.

[1]. طباطبائى، سید محمد حسین، المیزان فى تفسیر القرآن، ج ‏17، ص 34، قم، دفتر انتشارات اسلامى‏، چاپ پنجم، 1417ق‏.
[2]. ر. ک: ابوالفتوح رازى، حسین بن على‏، روض الجنان و روح الجنان فى تفسیرالقرآن‏، ج ‏1، ص 212، مشهد، بنیاد پژوهشهاى اسلامى آستان قدس رضوى‏، چاپ اول، 1408ق‏.
[3]. برقى، احمد بن محمد بن خالد، المحاسن‏، محقق، محدث، جلال الدین‏، ج‏ 2، ص 432، قم، دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، 1371ق.
[4]. صدوق، محمّد بن على‏، من لا یحضره الفقیه، ج‏ 3، ص 350، دفتر انتشارات اسلامى‏، چاپ دوم‏، 1413ق.
[5]. من لا یحضره الفقیه، ج‏ 1، ص 30.
[6]. صدوق، محمد بن على‏، الخصال‏، محقق، غفارى، على اکبر، ج ‏2، ص 632، قم، مؤسسه نشر اسلامی‏، چاپ اول، 1362ش‏.
[7]. مجلسى، محمدتقى‏، روضة المتقین فی شرح من لا یحضره الفقیه، ج ‏1، ص 115، قم، مؤسسه فرهنگى اسلامى کوشانبور، چاپ دوم‏، 1406ق.
[8]. سبأ، 12.
[9]. سبأ، 13.