کد سایت fa64447 کد بایگانی 79044 نمایه گفتن بسم الله برای ذبح گروهی از حیوانات
طبقه بندی موضوعی پرندگان
خلاصه پرسش
در برخی کشتارگاه‌ها، هزاران مرغ به ترتیب با دست (نه با دستگاه)، یکی یکی ذبح می‌شوند. آیا گفتن «بسم الله» برای هر یک از مرغ‌ها واجب است؟
پرسش
در برخی کشتارگاه‌های صنعتی طیور، هزاران مرغ به ترتیب با دست (نه دستگاه) یکی یکی ذبح می‌شوند. آیا گفتن «بسم الله» برای هر یک از مرغ‌ها واجب است؟ در حالی‌که فاصله خیلی کوتاه بین کشتار طیور است و ذبح کنندگان از گفتن هزاران «بسم الله» شانه خالی می‌کنند؟ آیا اگر ذابح برای هر گروهی از مرغ‌ها که پشت سر هم ذبح می‌شوند یک بسم الله گفت، کافی است؟
پاسخ اجمالی
اگر به طور عرفی ذبح گروهی از مرغ‌ها همزمان باشد، یک بسم الله برای آنها کافی است، و برای دسته بعدی که فرصت گفتن «بسم الله» می‌باشد، باید «بسم الله» تکرار شود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
به طور کلى برای آن دسته از حیواناتی که بعد از گفتن «بسم الله» با هم ذبح می‌شوند گفتن یک «بسم الله» کفایت می‌کند و برای دسته بعدی که فرصت گفتن «بسم الله» می‌باشد باید «بسم الله» تکرار شود.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
به میزانی که موالات عرفی بین ذبح و تسمیه رعایت می‌شود یک تسمیه کفایت می‌کند.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
اگر ذبح همزمان نباشد یک بسم الله کافی نیست.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، شبیری زنجانی و صافی گلپایگانی(مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.