نگارش چه آیه‌ها و دعاهایی بر روی کفن میّت توصیه شده است؟
پرسش
چه آیات و ادعیه‌ای سفارش شده است که بر روی کفن بنویسیم؟ آیا دعا را می‌توان با ماژیک روی کفن نوشت؟ آیا روی قسمت خاصی از کفن باید نوشت؟
پاسخ اجمالی
1. برخی از آنچه مستحب است بر کفن نگاشته شود، عبارت است از:
الف. نام مرده و شهادت بر این‌که او یکتاپرست بوده است.[1]
ب. تمام قرآن چنان‌که بر کفن امام موسی بن جعفر(ع) نگاشته شد.[2]
ج. دعاهای جوشن کبیر و جوشن صغیر.[3]
2. جز در مواردی که توصیه شده است که این نگارش با تربت کربلا باشد،[4] نوشتن عبارات، با خودکار، ماژیک و یا هر وسیله پاک دیگر اشکال ندارد.
3. برخی فقها معتقدند با آن‌که مستحب است بر حاشیه تمام قطعه‌هاى کفن و نیز بر دو جریده(چوبی از درخت تر و تازه[5])، شهادت بر وحدانیت خداوند، قرآن و دعا نوشته شود،[6]اما احتیاط واجب در آن است که این کلمات در جایی نوشته شود که مطمئن باشد - قبل از دفن - از نجاست محفوظ می‌ماند.[7]

[1]. ر. ک: حر عاملى، محمد بن حسن‏، وسائل الشیعة، ج 3، ص 51 -  53، «بابُ اسْتِحْبابِ کِتابَةِ اسْمِ الْمَیِّتِ عَلَى الْکَفَنِ وَ أَنَّهُ یَشْهَدُ أَنْ لا إِلهَ إِلَّا اللهُ وَ یَکونُ ذلک بِطِینِ قَبْرِ الْحُسَیْنِ»، قم، مؤسسه آل البیت(ع)، 1409ق.
[2]. شیخ صدوق، عیون أخبار الرضا(ع)، ج ‏1، ص 100، تهران، نشر جهان‏، چاپ اول، 1378ق‏؛ ر.ک: «نوشتن همه قرآن بر کفن امام کاظم(ع)»، سؤال 44406.
[3]. مجلسى، محمدتقى، روضة المتقین فی شرح من لا یحضره الفقیه، ج ‏1، ص 376، قم، مؤسسه فرهنگى اسلامى کوشانبور، چاپ دوم، 1406ق‏؛ ر. ک: «نوشتن دعای جوشن کبیر بر کفن»، سؤال 37556.
[4]. ر. ک: پاورقی 1.
[6]. محقق حلّی، نجم الدین جعفر بن حسن، شرائع الإسلام فی مسائل الحلال و الحرام، ج ‌1، ص 32، قم، ‌مؤسسه اسماعیلیان، چاپ دوم، 1408ق؛ خمینی، سید روح الله، تحریر الوسیلة، ج 1، ص 75 – 76، قم، مؤسسه مطبوعات دار العلم، چاپ اول.
[7]. تحریر الوسیلة، ج 1، ص 76.