وقف معانقه در علائم تجویدی قرآن به چه معناست و چرا به صورت سه نقطه نوشته می‌شود؟
پرسش
فلسفه این‌که علامت وقف معانقه به شکل سه نقطه است، چیست؟
پاسخ اجمالی
درباره علامت‌های وقف باید گفت؛ عموم این علامات، مخفّف کلمات یا عبارت‌های مخصوصی هستند. برای نمونه؛ حرف «ج» مخفف کلمه «جائز»، «صلی» برگرفته از عبارت «الوصل اولی» و «ط» اختصار کلمه «مطلق» است.[1] اما درباره علامت وقف معانقه یا مراقبه که چرا به صورت سه نقطه است(:.)، مطلبی در منابع مرتبط نیافتیم و به نظر می‌رسد که این علامت، برخلاف علامت‌های دیگر، از کلمه یا عبارت خاصی گرفته نشده باشد؛ بلکه فقط یک علامت برای نوع خاصی از وقف است. از این جهت که این علامت به صورت مزدوج و در نزدیک هم استفاده می‌شود به آن وقف معانقه می‌گویند و از این جهت که قاری قرآن پس از دیدن اولین علامت باید منتظر و مراقب دومی آن باشد، به آن وقف مراقبه هم می‌گویند.[2]

[2]. غوثانی، یحیی عبدالرزاق، علم التجوید، ص 137، دمشق، دار الغوثانی، چاپ چهارم، 1425ق.