اگر طنزها و لطیفه‌های مرتبط با قومیتها را به فردی کافر از همان قوم نسبت دهیم، آیا نقل آن جایز می‌شود؟
پرسش
بعضی افراد برای جک تعریف کردن می‌گویند: لر کافری بود یا عرب ناصبی بود..، آیا اینگونه جک تعریف کردن موجب حلیت آن می‌شود؟
پاسخ اجمالی
اگر این‌گونه لطیفه‌ها موجب توهین، تمسخر یا آزار گروه یا قومیت خاصی باشد، گفتن آن جایز نیست و انتساب آن به کفار، موجب جواز آن نخواهد بود. در غیر این صورت اشکالی ندارد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
در هر صورت، اگر موجب تهمت، تنقیص، مسخره یا توهین به گروهی از مؤمنین شود جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
اگر توهین و هتک نباشد حرام نیست ولی سزاوار است که از این گونه امور اجتناب شود.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
گفتن مطالب مذکور در شأن مؤمنین نیست.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
از آنجا که این گونه امور موجب توهین یا هتک نیست اشکالی ندارد ولی اگر کسانی از این هم ناراحت می‌شوند از باب ایذاء مؤمن حرام است.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، شبیری زنجانی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.