آیا مسیحیان و یهودیان نیز مانند مسلمانان، زنا را حرام می‌دانند؟
پرسش
در ادیان و فرهنگ‌های دیگر تمامی ادیان و فرهنگ‌ها به‌جز اسلام؛ چه دیدگاهی در مورد مسئله زنا وجود دارد؟
پاسخ اجمالی

ادیان الهی؛ روابط نامحدود میان دو جنس مخالف را نپذیرفته و البته راه‌های مشروعی را برای چنین روابطی در نظر گرفته‌اند. در همین راستا، هر ازدواج کنترل‌شده‌ای که از راه‌های شرعی و قانونی – حتی غیر قانون اسلامی – انجام شود، از نگاه اسلام ازدواجی مشروع بوده و روابط غیر قانونی به عنوان «زنا» معرفی شده است.[1] حال در ذیل به حکم زنا و حرمت آن در ادیان آسمانی می‌پردازیم.
حکم زنا در اسلام
خداوند در قرآن می‌فرماید: «و نزدیک زنا نشوید، که کار بسیار زشت، و بد راهى است».[2] در احادیث نیز نهی بسیار از زنا وجود دارد[3] و تمام مذاهب اسلامی، اعتقاد به حرمت زنا دارند.
حکم زنا در یهودیت
در دین یهود نیز زنا، حرام است. به گونه‌ای که جزو یکی از ده فرمان پذیرفته شده آن دین است.[4] در برخی آیات تورات، این تقبیح را به وسیله شعله‌ور کردن غیرت به مخاطب خود می‌فهماند:
«با زن (بیوه) پدرت هم‌خوابگی نکن ناموس پدرت است. با خواهرت؛ دختر پدرت یا دختر مادرت خواه فرزند مشروع یا غیرمشروع باشد هم‌خوابگی نکن. با دختر پسرت یا دختر دخترت هم‌خوابگی نکن؛ چون ناموس تو هستند. با دختر زن پدرت متولد از پدرت هم‌خوابگی نکن؛ خواهرت است.  با خواهر پدرت هم‌خوابگی نکن خویشاوند نزدیک (هم‌خون) پدرت است. با خواهر مادرت هم‌خوابگی نکن خویشاوند نزدیک است (هم‌خون) مادرت است. با ناموس برادر پدرت که زن عموی توست اقدام به هم‌خوابگی نکن. با عروست هم‌خوابگی نکن؛ زن پسرت است با وی هم‌خوابگی نکن. با زن برادرت که ناموس برادرت است هم‌خوابگی نکن. با زنی و دخترش هم‌خوابگی نکن. [پس از ازدواج با او] دختر پسرش و دختر دخترش را نگیر که با وی هم‌خوابگی کنی. خویشاوند نزدیک هستند عمل زشتی است. زنی را با خواهرش نگیر که با وی هم‌خوابگی کرده در حیات وی برایش هَوو فراهم کنی».[5]
علاوه بر این؛ حکم‌ها و مجازات‌هایی نیز برای این عمل، ذکر شده است:
«اگر مردی با زن عقد شده؛ یعنی با زن هم‌نوعش زنا کند، مرد و زن زنا کننده حتماً کشته شوند. مردی که با زن پدرش هم‌خوابگی کند با ناموس پدرش هم‌خوابگی کرده است هر دو حتماً کشته شوند خونشان به گردن خودشان است. اگر مردی با عروسش هم‌خوابگی کند هر دو کشته شوند؛ [چون] مرتکب فجور شده‌اند کشته شوند. خونشان به گردن خودشان است.  ... و [عمل] مردی که زنش و مادرش را بگیرد زشت است و او و آنها را با آتش بسوزانید. در میان شما عمل زشت نباشد».[6]
حکم زنا در مسیحیت
آنچه امروزه از مسیحیت وجود دارد؛ مسیحیت پولسی بوده و تبعیت از کلام و اعتقادات پولس بیشتر از تبعیت از کلام‌های حضرت عیسی(ع) است. این مسیحیت، قائل به شریعت نیز نیست. اما این به معانی آزادی کامل فردی و اجتماعی و همچنین ارتباطات جنسی نیست. مسیحیان نیز به نوبه خود پایبندی به این مسائل را لازم می‌دانند.
به‌علاوه؛ مسلمانان معتقدند که عیسی(ع) پیرو شریعت و مبلّغ آن بوده است:
«و [می‌گوید: آمده‌ام تا] تورات را که پیش از من [نازل شده‏] است تصدیق کننده باشم، و تا پاره‌اى از آنچه را که بر شما حرام گردیده، براى شما حلال کنم، و از جانب پروردگارتان براى شما نشانه‌اى آورده‌ام».[7]
همچنین در انجیل، مطلبی وجود دارد که این کلام قرآن را ثابت می‌کند. براساس انجیل متی، حضرت عیسی(ع) در بالای کوه سخنرانی داشته که این سخنرانی، ‌بعدها بسیار معروف شد: «و گروهی بسیار دیده بر فراز کوه آمد و وقتی که او بنشست شاگردانش نزد او حاضر شدند. آن‌گاه دهان خود را گشوده ایشان را تعلیم داد و گفت: ...».[8]
یکی از مواردی که در این سخنرانی آمده، چنین است:
«شنیده‌اید که به او‌ّلین گفته شده است [زنا مکن]. لیکن من به شما می‌گویم هرکس به زنی نظر شهوت اندازد همان دم در دل خود با او زنا کرده است. پس اگر چشم راستت تو را بلغزاند قلعش کن و از خود دور انداز؛ زیرا تو را بهتر آن است که عضوی از اعضایت تباه گردد از آن‌که تمام بدنت در جهنم افکنده شود. و اگر دست راستت تو را بلغزاند قطعش کن و از خود دور انداز؛ زیرا تو را مفیدتر آن است که عضوی از اعضای تو نابود شود از آن‌که کل‌ّ جسدت در دوزخ افکنده شود».[9]
بنابراین، زنا در نظر عیسی(ع) حتی از این حکم شرعی بالاتر بوده و حتی با چشم و قلب نیز نوعی از زنا و اثر آن، واقع می‌شود.

[1]. برای نمونه؛ برای آگاهی از چگونگی تحقق زنا از نگاه شریعت اسلام ر. ک: 8243؛  چگونگی تحقق زنا ، تعریف زنا
[2]. اسراء، 32.
[5]. لاویان، ‌18: 8 – 18؛ ترجمه انجمن کلیمیان ایران.
[6]. لاویان،‌ 20: 10 - 14.
[7]. آل عمران، ‌50.
[8]. متی، 5: 1 – 2؛‌ ترجمه قدیم، انتشارات ایلام، انگلستان، 1996م.
[9]. متی، 5: 27 - 30.