آیا «بسم الله الرحمن الرحیم» در ابتدای هر سوره، معنای ویژه‌ای دارد که مرتبط با محتوای همان سوره می‌باشد؟!
پرسش
با عرض سلام؛ بر اساس نظر اکثر مفسران هر باری که «بسم الله الرحمن الرحیم» نازل می‌شد، معنای جدید و مصداق تازه‌‌ای را در برداشت. به این معنا که محتوای بسم الله آن سوره با مضمون آن سوره در ارتباط است؛ چون مضمون سور فرق میکند، مضمون این بسم الله‌‌ها هم فرق خواهد کرد. خواهش می‌کنم منابع تفسیری به من معرفی کنید که این مضامین مختلف برای «بسم الله الرحمن الرحیم» را برای هر سوره شرح کرده باشد.
پاسخ اجمالی

برخی از مفسران بر این باورند که تکرار «بسم الله الرحمن الرحیم» در قرآن کریم نشانۀ اختلاف معنا و تفسیر آن در هر سوره است. دلیل عمده‌ی آنان این است که بسم الله در هر سوره‌ای جزء آن سوره است، و چون مضامین و معارف سوره‌های قرآن با یکدیگر متفاوت است، معنای بسم الله نیز در سوره‌ها مختلف بوده و با محتوای آن سوره هماهنگ خواهد بود؛ زیرا به منزلۀ عنوان و تابلو آن سوره است. و در هر سوره درجه‌ای از درجات و شأنی از شئون الوهیت خدای سبحان و رحمانیت و رحیمیت او را بازگو می‌کند.[1]

همان‌گونه که ملاحظه شد گروهی از مفسران، این موضوع را به صورت کلی مطرح کردند؛ اما مفسری را نیافتیم که به صورت جزئی در تمام سوره‌ها آن‌را تطبیق کند و معنا و تفسیر جداگانه‌ای برای بسم الله در ابتدای هر سوره و مطابق با آن سوره، عرضه نماید.

[1]. ر. ک: جوادی آملی، عبدالله، تسنیم تفسیر قرآن کریم، ج 1، ص 289- 292، قم، مرکز نشر اسراء، 1381ش.