تمامی امتحاناتم در ماه رمضان برگزار می‌شود، آیا می‌توانم روزه نگیرم و بعدا آنها را قضا کنم؟
پرسش
سلام، تمامی امتحانات درسی‌ام در ایام ماه رمضان برگزار می‌شود و حجم درس‌هایمان زیاد است. با توجه به این که در ماه رمضان زیادی بی‌حال می‌شوم حتی چندبار حالم بد شده می‌خواستم بدانم اگه بخواهم روزه نگیرم و بعد از امتحانات آنها را قضا کنم، گناه کردم و باید کفاره هم بدهم؟ دلم می‌خواد شب و روزم را عوض کنم و شب‌ها درس بخوانم ولی بعضی از امتحانات ساعت 1 برگذار میشود. تشکر از راهنمایی هاتون.
پاسخ اجمالی
اموری مانند تحصیل و امتحان نمی‌تواند عذر شرعی برای ترک روزه باشد.[1] همانطور که بیان کردید، تا حد ممکن از شبها برای مطالعه و درس خواندن استفاده کنید و یا برای روزه نگرفتن می‌توانید حکم مسافر را پیدا کنید. به این صورت که اول صبح به فاصله مسافت شرعی (حدود 23 کیلومتر) از منطقه سکونت، فاصله گرفته و روزه را افطار کنید و برگردید، البته این کار نباید پی در پی باشد تا حکم کثیر السفر (که روزه گرفتن بر او واجب است) پیدا شود.[2]
شایان ذکر است اگر به جهت داشتن روزه و اشتغال به تحصیل یا آمادگی برای امتحان دچار ضعف زیاد شدید، می‌توانید صرفا به مقدار رفع ضعف، غذا یا نوشیدنی مصرف نمایید، ولی قضای روزه آن روز، بعد از ماه رمضان واجب است.[3]

[2]. جهت آگاهی بیشتر در این زمینه می‌توانید به نمایه ‌( میزان در صدق کثیر السفر ) 26488  در همین سایت مراجعه نمایید.