مختصری از زندگی شیخ عبدالسمیع بن فیاض اسدی حلی(ره) را ارائه نمایید؟
پرسش
لطفاً در مورد شیخ عبدالسمیع بن فیاض اسدی حلی(ره) توضیحاتی ارائه نمائید.
پاسخ اجمالی
شیخ عبد السمیع بن فیاض اسدى حلّى‏؛ فقیهى فاضل و عالمى متکلم و جلیل القدر و از شاگردان بزرگ ابن فهد حلّى (م 841ق) بوده است.[1] تاریخ تولد او معلوم نیست، و تنها برخی از عالمان و محققان تراجم گفته‌اند وی تا بعد از 918 هجری قمری زنده بوده است.[2] درباره زندگی‌نامه او در منابع تراجم مورد دسترس و مشهور مطالب اندکی وجود دارد. ظاهراً در منابع تراجم و کتاب‌شناسی اولین کسی که از او و کتاب‌هایش نام برده «عبدالله بن عیسی‌بیگ‏ افندى» (م 1130ق) است.
این اندیشمند دینی، چندین کتاب تألیف کرده است، مانند:
1. «تحفة الطالبین فى معرفة اصول الدّین»؛ در آغاز (صفحه اول کتاب) این اثر آمده است: کتاب «تحفة الطالبین فى معرفة اصول الدّین» از آثار شیخ فاضل امام عالم عامل کامل پیشواى فقها و متکلمان شیخ عبد السمیع بن فیاض اسدى - قدّس الله سره و نوّر ضریحه- می‌باشد. امّا در اصل کتاب (در پشت جلد) از نویسنده و نام کتاب ذکرى به میان نیامده است و ممکن است تحفة الطالبین از آثار برادرش عبد العلى بن شیخ فیاض حلّى باشد.[3]
2. «کفایة الطالبین‏» در دانش فقه.[4]
3. «الفرائد الباهرة» درباره امامت.[5]

[1]. افندى، عبدالله بن عیسى‏بیگ، ریاض العلماء و حیاض الفضلاء،  ج ‏3، ص 121، بیروت، مؤسسة التاریخ العربی، چاپ اول، 1431ق.
[2]. آقابزرگ تهرانى، محمدمحسن، الذریعة إلى تصانیف الشیعة، ج ‏3، ص 449، بیروت، دار الأضواء، چاپ سوم، 1403ق؛ گروهی از محققان، زیر نظر: سبحانی، جعفر، موسوعة طبقات الفقهاء، ج ‏10، ص 124، قم، مؤسسة الإمام الصادق(ع)، چاپ اول، 1418ق.
[3]. ریاض العلماء و حیاض الفضلاء،  ج ‏3، ص 121.
[4]. الذریعة إلى تصانیف الشیعة، ج ‏18، ص 92.
[5]. همان، ج ‏3، ص 448.