شرایط امام جماعت چیست؟
پرسش
با سلام با توجه به ضرورت و تاکید اهل بیت بر فریضه نماز جماعت، آیا فرد عادی باید به هر روحانی اقتدا کند؟آیا امام جماعت باید اصلح بودن باشد؟ چرا که در برخی موارد، مردم به صحت پایبندی امام به اصول عقیدتی و سایر ویژگی های شخصیتی ایشان شک دارند،حتی افرادی اعم از سودجو و غیره وجود دارند که برای زیر سوال بردن نماز جماعت شبهه وارد می کنند! لطفا آگاهی های لازم دراین مقوله را برایم تشریح کنید!اینگونه سوال ها برای دانشجویان همیشه بوده و هست/ممنون.
پاسخ اجمالی

شرایط امام جماعت که در توضیح المسائل آمده از این قرار است: " امام جماعت باید بالغ و عاقل و شیعه دوازده امامى و عادل و حلال‏زاده باشد و نماز را به طور صحیح بخواند و اگر مأموم مرد است امام او هم باید مرد باشد و اقتدا کردن بچه ممیز که خوب و بد را مى‏فهمد به بچه ممیز دیگر جایز نیست، و احتیاط واجب آن است که امام جماعت زن نیز مرد باشد.[1]

بنابراین و با توجه به شرایط امام جماعت، شخصی که امام جماعت است باید این شرایط را داشته باشد. در احراز این شرایط نظر مأمومین شرط است. پس اگر امام را دارای شرایط بدانند، می توانند اقتدا کنند و در غیر این صورت نمی توانند. در احراز این شرایط عمل به ظاهر افراد کفایت می کند و تجسس لازم نیست و در صورتی که شک کند، امام از شرایطش مانند عدالت دور شده است یا نه؟ باز هم می تواند اقتدا کند و به شک خودش نباید اعتنا کند.[2]

توجه داشته باشید که از تهمت زدن به مسلمان پرهیز شود. برخی بدون دلیل و یا با دلیل های تخیلی از شرکت در نماز جماعت خودداری می کنند و احیاناً دیگران را نیز از این فیض بزرگ باز می دارند.[3]

[1] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 790.

[2] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)    ج‏1،ص 791.

[3] برای دیدن روایات فضیلت نماز جماعت بر نماز فرادا به کتاب شریف کافی، ج2، ص 372،باب فضل الصلاة فی الجماعة، رجوع کنید.