کد سایت fa76465 کد بایگانی 93515 نمایه ارتباط علم ریاضیات با عالم مثال
طبقه بندی موضوعی عالم مثال
اصطلاحات برزخ
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی
خلاصه پرسش
«عالم مثال» چه نسبتی با «ریاضیات» دارد؟ آیا می‌توان گفت که «ریاضیات» زبان توصیف «عالم مثال» است؟
پرسش
عالم مثال که در زبان حکمای اسلامی بیان شده است، چه نسبتی با ریاضیات دارد؟ آیا می‌توان گفت که ریاضیات زبان توصیف عالم مثال است؟
پاسخ اجمالی
«عالم مثال» عالمی است که در «سلسله نزول» ما بین «عالم طبیعت» و «عالم عقل» می‌باشد؛ چنان‌که در «سلسله صعود» نیز حد فاصل میان «دنیا» و «آخرت» است. از دیدگاه فلسفی، «عالم مثال» عالمی است که در آن مادّه‌ای وجود ندارد، ولی برخی از خصوصیات ماده، از جمله شکل و وضع و بُعد و ... در آن‌جا موجود است.[1]
بنابراین ارتباط و شباهت «عالم مثال» با «علم ریاضیات» می‌تواند در این باشد که «علم ریاضیات» نیز مانند «عالم مثال» با خود ماده سر و کار ندارد، هر چند با خصوصیات ماده؛ مانند شکل و عدد در ارتباط است. توضیح این‌که برخی از علوم، عقلی محض‌‌اند که سر و کاری با ماده و حتی با شکل و صورت ندارند، مانند: بسیاری از مباحث کلی فلسفی. و برخی از علوم دقیقاً با ماده در ارتباط‌ هستند؛ مانند: مباحث شیمی و زیست‌شناسی. اما «ریاضیات» نه مانند مباحث فلسفی است که هیچ ارتباطی با ماده و ویژگی‌های مادی نداشته باشد و نه مانند زیست‌شناسی و شیمی است که در ارتباط مستقیم با ماده است؛ از این‌رو در مقام توضیح «عالم مثال» برای مخاطبان، می‌توان آن را به «علم ریاضی» تشبیه کرد.

[1]. ر. ک: پاسخ 10545.