آیا روایتی داریم که بر اساس آن، اگر مسلمانی اقدام به کشتن غیر مسلمانی کند که با او معاهده و قرارداد همزیستی مسالمت‌آمیز دارد، بهشت بر او حرام خواهد شد؟
پرسش
لطفاً بفرمایید این حدیث شریف در کدام‌یک از کتب حدیثی از رسول خدا(ص) نقل شده است: «مَنْ قَتَلَ مُعاهَداً لم یَرَحْ رائحةَ الجنةِ وَ اِن ریحها تُوجَدُ مِن مَیسرةِ اَربعینَ عاماً».
پاسخ اجمالی
روایاتی در منابع روایی شیعیان و اهل سنت وجود دارد که هرگونه تعدی و ستم به غیر مسلمانانی که با آنان قرارداد ترک مخاصمه بسته شده را محکوم می‌نماید که به برخی از این روایات اشاره می‌کنیم:
1 . حضرت علی(ع) در روایتی می‌فرماید: «یک فرد یهودی طلب خود را از پیامبر اسلام(ص) درخواست کرد، و ایشان فرمود هم‌اکنون چیزی ندارم. او نیز گفت: از تو جدا نمی‌شوم تا این‌که طلبم را وصول کنی! پیامبر(ص) در همان مکان مانده و نمازهای ظهر و عصر، مغرب و عشاء و حتی صبح خود را همان‌جا خواند. گروهی از مسلمانان به تهدید آن فرد یهودی روی آوردند، اما پیامبر مانع آنان شد و فرمود: خدا مرا مبعوث نکرده که به افرادی که با آنان پیمان دارم، ستم روا دارم! وقتی ظهر رسید، آن یهودی شهادتین را بر زبان جاری کرد و مسلمان شد...».[1]
2 . عبدالله بن عمر از پیامبر(ص) نقل کرده است که آن‌حضرت فرمود: «مَنْ قَتَلَ مُعَاهَدًا لَمْ یَرِحْ رَائِحَةَ الجَنَّةِ، وَ إِنَّ رِیحَهَا تُوجَدُ مِنْ مَسِیرَةِ أَرْبَعِینَ عَامًا»؛[2] هرکس فرد کافری را که مسلمانان با او پیمان بسته‌اند را بکشد، بوی بهشت را - که از فاصله چهل سال به مشام می‌رسد- استشمام نخواهد کرد.
3 . همچنین نقل شده است که حضرتشان فرمود: «مَنْ قَتَلَ مُعَاهَدًا فِی غَیْرِ کُنْهِهِ حَرَّمَ اللهُ عَلَیْهِ الْجَنَّةَ»؛[3] اگر کسی شخص کافری را که مسلمانان با او پیمان بسته‌اند را در غیر موارد مجاز، بکشد، خدا بهشت را بر او حرام می‌گرداند.
البته اگر کافرانی که با مسلمانان عهدی دارند، پیمانشکنی کرده و به قرارداد خود پایبند نباشند، مسلمانان نیز در اقدامی متقابل می‌توانند آن پیمان را نادیده گرفته و تعهدی به آنان نداشته باشند.

[1]. مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 16، ص 217، بیروت، دار احیاء التراث العربی، چاپ اول، 1410ق.
[2]. بخاری، محمد بن اسماعیل، الجامع المسند الصحیح المختصر من أمور رسول الله(ص) و سننه و أیامه(صحیح بخاری)، محقق: الناصر، محمد زهیر بن ناصر، ج 4، ص 99، بیروت، دار طوق النجاة، چاپ اول، 1422ق؛ ابن ماجه قزوینی، محمد بن یزید، سنن ابن ماجه، ج 2، ص 896، دار إحیاء الکتب العربیة، فیصل عیسی البابی الحلبی، بی‌تا.
[3]. شیبانی، أبو عبدالله أحمد بن محمد، مسند احمد، تحقیق: الأرنؤوط، شعیب، مرشد، عادل و دیگران، اشراف: ترکی، عبدالله بن عبدالمحسن، ج 34، ص 12، بیروت، مؤسسة الرسالة، چاپ اول، 1421ق.