اگر زنی در حال سجده، حائلی مثل چادر بین مهر و پیشانی‌اش قرار گرفته باشد، آیا نمازش را باید دوباره بخواند؟
پرسش
من تا کنون نمی‌دانستم که در هنگام سجده، واجب است بین پیشانی و مهر مانع دیگری نباشد. آیا در صورتی که پیشانی با مقنعه پوشانده شده باشد، سجده باطل است (حتی در یک سجده)؟ اگر باطل باشد، با وجود ندانستن این مسئله، باید تمامی نمازها را دوباره به جا بیاورم؟
پاسخ اجمالی
ابتدا باید گفت، اگر بدون آن‌که در شناخت احکام دینی کوتاهی کرده باشید، اساساً هیچ احتمال نمی‌دادید که وجود چنین مانعی مبطل نماز باشد، به نظر بیشتر مراجع نمازهای گذشته شما صحیح است، اما اگر حکم را می‌دانستید، مسئله چند صورت پیدا می‌کند:
1. اگر نسبت به وجود حائل، شک دارید، نماز شما صحیح است.
2. اگر مطمئن هستید و این عمل دست کم در دو سجده از یک رکعت نماز اتفاق افتاده است، نماز باطل است و باید قضا شود.
3. اگر این عمل تنها در یک سجده اتفاق افتاده، اکثر مراجع معتقدند نماز صحیح است، ولی برخی[1] می‌گویند باید نماز را قضا نمود.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
نمازهایی را که با اعتقاد به صحت خوانده اید، صحیح است.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
سجده باطل است، ولی اگر از روی جهل قصوری بوده نیازی به قضای نمازهای گذشته نیست.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
سجده باطل است و نمازها را هم دوباره باید بخوانید.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال، قضای نمازهایی که سجده‌اش به کیفیت مفروض در سؤال آورده شده است، لازم است.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
1. این کار باعث باطل شدن سجده می‌شود حتی اگر در یک سجده اتفاق بیافتد؛ البته از آنجا که دو سجده با هم یک رکن محسوب می‌شود، وقتی این کار در یک سجده رخ داده باشد، فقط همان سجده باطل شده و رکن باطل نشده است و آثار بطلان رکن بر آن نماز جاری نمی‌شود.
2. اگر جهل شما قصوری بوده است؛ یعنی در ندانستن تقصیری نداشتید مثل اینکه اصلاً گمان نمی‌کردید چنین کاری باعث بطلان سجده است تا به دنبال یادگیری باشید، گناهی نکرده‌اید و در صورتی که این کار در یک سجده اتفاق افتاده باشد، لازم نیست نمازهایی را که بدان صورت خواندهاید، دوباره بجا آورید ولی در صورتی که در دو سجده رخ داده است، چون رکن باطل شده و باطل شدن رکن، چه سهوی و عمدی نماز را باطل می‌کند، باید نمازها را دوباره بخوانید. اما اگر جهل تقصیری بوده است، در هر صورت باید نمازهای مزبور را باید دوباره بخوانید.
لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله شبیری زنجانی و صافی گلپایگانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.