در اعمال حج، در چه مواردی باید سر را از ته تراشید و در چه مواردی کوتاه‌کردن آن کفایت می‌کند؟
پرسش
آیا در مناسک حج می‌توان جهت ثواب بیشتر، به جای کوتاه کردن مو، سر را تراشید؟
پاسخ اجمالی
یکی از اعمال عمره و حج - که باید به قصد عبادت صورت گیرد - انجام تقصیر(چیدن مقداری از مو یا ناخن)،[1] و یا حلق (تراشیدن سر از ته) است. در ذیل به توضیح بیشتر این عمل می‌پردازیم:
الف. در حج، زمان انجام حلق یا تقصیر، بعد از انجام قربانی، در منطقه منا است[2] و در عمره - مفرده یا تمتع - زمان انجام این عمل، بعد از سعى و قبل از طواف نساء است، ولی مکان معینى ندارد، اگرچه اکنون متعارف است که در مکان مروه تقصیر می‌کنند.[3]
ب. در عمرۀ تمتّع، وظیفه فرد صرفاً تقصیر است و سر تراشیدن برای او جایز نیست[4]، ولی در حج تمتع و عمرۀ مفرده، با آنکه از برخی روایات برداشت می‌شود که تراشیدن سر  مطلوب‌تر از کوتاه‌کردن مو است[5] اما به هر حال فرد بین سر تراشیدن و تقصیر، مخیّر است،[6] مگر افراد ذیل که حکم الزامی جداگانه‌ای دارند:
1. بانوان؛ که وظیفه آنان تنها تقصیر است و نباید مویشان را از ته بتراشند.
2. صرورة؛ یعنی کسى که سال اول حج او است؛ که او باید در اولین حج تمتع خود سرش را از ته بتراشد. البته گروهی از مراجع[7] تراشیدن را بنابر احتیاط واجب دانسته و عده‌‌ای[8] نیز تنها معتقدند که تراشیدن مستحبی مؤکد است.
3. کسى که موى خود را جمع و گره زده و درهم پیچیده و بافته است - بنابر احتیاط واجب - باید سر را بتراشد.
4. فرد دو جنسه(خنثاى مشکل)، اگر از دو دستۀ اخیر نباشد، باید تقصیر کند و سر نتراشد، و اگر جزو این دو گروه باشد - بنا بر احتیاط واجب - باید هم تقصیر کرده و هم سر بتراشد.[9]

[1]. آیات عظام سیستانى و مکارم شیرازی: (بنابر احتیاط واجب، در انجام تقصیر، گرفتن ناخن کافى نیست و باید مو را کوتاه کرد)؛ محمودى، محمد رضا، مناسک حج (محشى)، ص 526، ذیل م 1143، تهران، نشر مشعر، ویرایش ‌جدید، 1429ق.
[2]. ر. ک: همان، ص 526 و 529،
[3]. امام خمینى، سید روح اللّٰه، مناسک عمره مفرده (محشى ویژه بانوان)، ص 101، قم، نشر مشعر، سى و چهارم، 1428ق.
[4]. چون باید با فاصله اندکی مجدداً سرش را بتراشد و یا کوتاه کند.
[5] . شیخ صدوق، المقنع، ص 277، مؤسسه امام مهدی(عج)، قم، 1415ق.
[6]. امام خمینى، سید روح اللّٰه، منتخب مناسک حج، ص 62، نشر مشعر، قم، دوم، 1426 ه‍ ق.
[7]. آیات عظام: امام خمینى، گلپایگانى، خامنه‌اى، سیستانى و صافى؛ آیة اللّٰه زنجانى: (بر مردى که حَجة الاسلام خود را انجام مى‌دهد، واجب است، گرچه سفر اول او نباشد)؛ ر.ک: جمعى از فقها، گزیده مناسک حج، ص 62، بی‌تا، بی‌نا، بی‌ جا؛ مناسک حج (محشى)، ص 526.
[8]. آیات عظام: خویى، تبریزى، فاضل، مکارم، بهجت، وحید و نورى؛ ر. ک: همان.
[9]. ر. ک: مناسک حج (محشى)، ص 528.