با استناد به آیات و روایات، آیا می‌توان گفت که اهدای خون یک عمل نیکو به شمار آمده و پاداش اخروی دارد؟
پرسش
با سلام؛ در صدر اسلام اهدای خون وجود نداشت تا بخواهیم برای برشمردن ثواب و تأثیرات دنیوی و اخروی آن به منابع رجوع کنیم، ولی اقدامات مشابه یا روایاتی که در برگیرنده این رفتار نیک باشد قطعاً وجود داشته است؛ لذا خواهشمندم توضیحاتی در باب فضیلت دنیوی و اخروی «اهدای خون» که در برگیرنده روایات یا آیات قرآن باشد را بیان فرمایید.
پاسخ اجمالی
اهدای خون اگرچه - مانند بسیاری از موضوعات جدید – سابقه چندانی ندارد، اما مواردی از این دست، تحت عنوان کلی خیرات و اعمال نیکو؛ مانند صدقه، انفاق، احسان و... قرار می‌گیرند؛ لذا هر نوع رفتار نیک، پاداش اخروی خواهد داشت. بر این اساس نیازی نیست که برای هر کار خیری که سابقه تاریخی ندارد به دنبال یک آیه و روایت خاص بود. همین که خیر بودن کاری اثبات شود، پاداش اخروی آن نیز ثابت خواهد بود.
قرآن کریم در این زمینه می‌فرماید: «وَ ما یَفْعَلُوا مِنْ خَیْرٍ فَلَنْ یُکْفَرُوهُ‏ وَ اللَّهُ عَلیمٌ بِالْمُتَّقین‏»؛[1] و هر کار نیک که کنند نادیده انگاشته نشود؛ زیرا خدا به پرهیزگاران آگاه است.

[1]. آل عمران، 115.