آیا این روایت، مستند است که «أ لیس کل محبوب یحب خلوة حبیبه»؛ آیا هر معشوقی نمی‌خواهد که با عاشقش خلوت کند؟!
پرسش
امام صادق(ع) فرمود: «أ لیس کل محبوب یحب خلوة حبیبه». منبع این حدیث کجا است و آیا سندش صحیح است؟
پاسخ اجمالی
این روایت در منابع مختلف روایی بیان شده است، و از نظر سند مشکلی ندارد؛[1] امام صادق(ع) می‌فرماید: «کانَ فیما ناجَى اللهُ عَزَّ وَ جَلَّ بِهِ مُوسَى بْنَ عِمْرانَ أَنْ قالَ لَهُ یا ابْنَ عمران کَذَبَ مَنْ زَعَمَ أَنَّهُ یُحِبُّنی فَإِذا جَنَّهُ اللَّیْلُ نامَ عَنّی أَ لَیْسَ کُلُّ مُحِبٍّ یُحِبُ‏ خَلْوَةَ حَبِیبِهِ‏ ها أَنا ذا یا ابْنَ عمران مُطَّلِعٌ عَلَى أَحِبَّائی إِذا جَنَّهُمُ اللَّیْلُ حَوَّلْتُ أَبْصارَهُمْ مِنْ قُلُوبِهِمْ وَ مَثَّلْتُ عُقُوبَتی بَیْنَ أَعْیُنِهِمْ یُخاطِبونی عَنِ الْمُشاهَدَةِ وَ یُکَلِّمُونی عَنِ الْحُضورِ یا ابْنَ عمران هَبْ لی مِنْ قَلْبِکَ الْخُشوعَ وَ مِنْ بَدَنِکَ الْخُضوعَ وَ مِنْ عَیْنَیْکَ الدُّموعَ فی ظُلَمِ اللَّیْلِ وَ ادْعُنی فَإِنَّکَ تَجِدُنی قَرِیباً مُجِیباً».[2]
«خداوند در ضمن مناجاتی به حضرت موسی(ع) فرمود: ای پسر عمران! آن‌که ادعای دوستی مرا داشته، ولی شب‌هنگام خوابیده و در سحرخیزی و مناجات نمی‌کوشد، دروغ‌گو است. آیا هر عاشقی مشتاق خلوت کردن با معشوق خود نیست؟! ای پسر عمران! اینک این منم که شب‌هنگام، عاشقانم را می‌شناسم و چشمان آنان را از دل‌هایشان در آورده و کیفرم را پیش چشمانشان پدیدار می‌کنم و چنان با من سخن می‌گویند که گویى مرا می‌بینند و چنان مرا مخاطب می‌سازند که گویى در حضورم هستند. ای پسر عمران! از قلبت شکستگى، از تنت افتادگى و از چشمانت اشک‌ها در تاریکى شب را به من هدیه بده و مرا بخوان که نزدیک و اجابت‌کننده‌ام خواهى یافت».

[1]. در سلسله سند این حدیث، این افراد قرار دارند: «شیخ فقیه أبو جعفر محمد بن علی بن حسین بن موسى بن بابویه قمی و پدر او، سعد بن عبدالله، محمد بن حسین بن أبی‌خطاب، محمد بن سنان، مفضّل بن عمر»؛ بیشتر آنها ثقه و جلیل‌القدر هستند، مگر محمد بن سنان و مفضل بن عمر که درباره این دو راوی اختلاف نظر هست؛ برخی ضعیف و برخی ثقه می‌دانند.
[2]. صدوق، محمد بن على،‏ الامالی، ص 356 – 357، تهران، کتابچی، چاپ ششم، 1376ش.