آیا یک روحانی در روستایی دوردست می‌تواند بدون اذن ولی فقیه، نماز جمعه برپا کند؟
پرسش
امام جمعه چه شرایطی باید داشته باشد؟ آیا یک روحانی معمولی که حکمی از رهبری ندارد، در یک روستای دور میتواند امام جمعه باشد؟
پاسخ اجمالی

امام جمعه، علاوه بر داشتن شرایط امام جماعت، یا باید خود مجتهد باشد، و یا منسوب از جانب مجتهد - جامع الشرایط- باشد. در همین راستا بسیاری از فقها معتقدند که در حکومت اسلامی، برپایی نماز جمعه بدون اجازه صریح و یا ضمنی ولی فقیه مجاز نیست.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

بدون اذن از حاکم شرع، امامت جمعه معلوم نیست. البته در مورد شرکت در نماز جمعه و اکتفا به آن در زمان غیبت از مجتهد دیگر تقلید شود.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

شرایط امام جمعه مانند امام جماعت بوده و در رساله عملیه آمده، مراجعه شود.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

اشکال دارد.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

همه شرایطی که در امام جماعت لازم است باید در امام جمعه هم باشد مانند عقل، ایمان، حلال زادگی و عدالت. ولی امامت کودکان و زنان در نماز جمعه جائز نیست اگرچه در نمازهای دیگر برای خودشان جائز است و همچنین امام جمعه بنابر احتیاط مجتهد و یا منسوب از طرف مجتهد باشد.

 حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

امام جمعه باید خودش فقیه جامع الشرایط باشد که دارای ولایت است یا از سوی این چنین فقیهی برای امامت نماز جمعه مأذون باشد. در حکومت اسلامی باید از سوی حاکم اسلامی (ولی فقیه) اذن داشته باشد. اگر از طرق معتبر شرعی مأذون بودن وی ثابت شود، کفایت می‌کند.

لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.