آیا کسب درآمد از طریق گردونه‌ی شانسی که در آن، با گرفتن مبلغی، جایزه‌ای -به صورت شانسی- به مشتری داده می‌شود، جایز است؟
پرسش
در مغازه، گردونه‌ی شانس گذاشتیم. شرکت کننده پول می‌دهد و گردونه را میچرخاند و به صورت شانسی جنسی را برنده می‌شود؛ مثل خودکار یا دفتر و گاهی هم جوایز با ارزشی را کسب میکند. میخواستم حکم شرعی این خرید و فروش را بدانم.
پاسخ اجمالی

اکثر مراجع تقلید این نوع کسب و کار و درآمد از آن‌را جایز نمی‌دانند؛ اما برخی[1] به شرط وجود یک جنس حداقلی -به عنوان مبیع- آن‌را جایز دانسته‌اند.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

اگر جنسی حداقلی و مطمئن داشته باشد، جایز است.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

جایز نیست.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

اگر جایزه خریده است، مانعی ندارد.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

چنین کاری و کسب در آمد از طریق آن، اشکال دارد.

حضرت آیت الله العظمی علوی گرگانی (مد ظله العالی):

دریافت پول برای چرخاندن گردونه که شانسی برنده شود حرام است و صدق خرید و فروش نمی‌کند.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

حرام است.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

این نوع معاملات غالبا غرری است و اشکال دارد.

[1]. آیات عظام خامنه‌ای و شبیری.

[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، علوی گرگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.