کد سایت fa9869 کد بایگانی 9858 نمایه منظور از ذمه در حدیث من أعان باطلا
طبقه بندی موضوعی درایه الحدیث
اصطلاحات باطل ، بطلان
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی
خلاصه پرسش
منظور از «ذمه» در حدیث «من أعان باطلا لیدحض بباطله حقا فقد برئت منه ذمة الله و ذمة رسوله»، چیست؟
پرسش
منظور از «ذمه» در حدیث زیر را برای من توضیح دهید؟ قال رسول الله (ص): «من أعان باطلا لیدحض بباطله حقا فقد برئت منه ذمة الله و ذمة رسوله».
پاسخ اجمالی

روایاتی که در منابع حدیثی وجود دارد می فرماید: "ر که به ستمگر (یا باطلی) کمک برساند تا به وسیله باطل خویش؛ حقّى را پایمال کند، از حمایت خدا و پیغمبر بیرون است".[1]

ذمّه به معنای عهد و تعهد است و از آن جایی که خدا و رسولش در مورد بندگان خود را متعهّد می دانند، در مورد این شخص تعهّدی ندارند.

[1] سیوطی، جلال الدین، الدر المنثور ج ‏5، ص 346، کتابخانه آیة الله مرعشى نجفى‏، مکان چاپ: قم‏ سال چاپ: 1404 ق‏ ؛ نهج الفصاحة مجموعه کلمات قصار حضرت رسول، ص 756، ح 2947.