شانه‌کردن ریش از پایین به بالا آن را زشت می‌کند؛ پس چرا در روایتی سفارش شده است که ریش خود را چهل بار از پایین به بالا شانه کنید؟!
پرسش
روایت می‌گوید که ریش خود را چهل مرتبه از پایین به بالا ریش را شانه کنید! در این صورت موهای ریش به هم می‌خورد و زشت می‌شود و اصلاً شانه گیر می‌کند؛ لذا باید از طرف بالا به پایین شانه کرد تا مرتب شود.
پاسخ اجمالی

یکی از مستحبات شانه کردن[1] ریش[2] آن است که انسان چهل مرتبه ریش خود را از سمت پایین به بالا شانه کند. و سوره قدر[3] را بخواند و سپس هفت مرتبه نیز شانه را از سمت بالا به پایین بکشد و سوره «و العادیات» را بخواند و بگوید «اللَّهُمَّ سَرِّحْ عَنِّی الْهُمُومَ وَ الْغُمُومَ وَ وَحْشَةَ الصُّدُور»؛[4] (پروردگارا، مرا از هر غم و اندوه و دل‌نگرانی نجات ده).

صرف نظر از سند روایت، باید گفت که این نوع شانه‌کردن که در روایت بدان توصیه شده، موجب زشت‌شدن ریش نمی‌شود زیرا بعد از آنکه چهل بار شانه از سمت پایین به بالا کشیده شد، گره‌های موجود در ریش‌های انبوه آزاد شده و سپس با هفت بار شانه کردن از سمت بالا به پایین، ریش مرتب می‌شود.

[1]. «اهمیت، آداب و فواید شانه زدن»، 23492؛ «شانه زدن موی سر و فرق باز کردن از نگاه روایات»، 38682؛ «رعایت نظافت در نماز فرادا»، 113599.

[2]. «مقدار گذاشتن محاسن»، 87861؛ «تراشیدن ریش و موهای بدن»، 933؛ «دلیل فقهی تراشیدن ریش»، 3313.

[3]. «ثواب خواندن سوره قدر»، 48819؛ «استحباب خواندن سوره‌های قدر و توحید در نمازها»، 59007؛ «دلیل خواندن سوره‌های قدر و کوثر در نماز جماعت»، 103783؛ «ثواب خواندن سوره قدر هنگام سحر و افطار»، 60538.

[4]. سید ابن طاووس، رضی الدین علی، الأمان من أخطار الأسفار و الأزمان، ص 37، قم، مؤسسه آل البیت ع، چاپ اول، 1409ق.