در باره موسیقی و ملاکهای تشخیص حلال و حرام آن توضیح دهید؟
پرسش
لطفاً موسیقی را به طور کامل توضیح دهید همراه ملاکها تا اینکه هر موسیقی که در غرب وارد شود فرد بتواند حلال یا حرام بودن آن را تشخیص دهد. (flowchart)
پاسخ اجمالی

«موسیقی» یا «موسیقیا» واژه ای یونانی است که در فرهنگ لغت، معادل «غنا» است؛ ولی در حوزه ی مفاهیم دینی و اصطلاح فقه، با یکدیگر تفاوت دارد. «غنا» در اصطلاح شرعی عبارت است از «آوازی که از حنجره ی آدمی بیرون آمده و در گلو چرخانده شود و در شنونده حالت سرور و وجد ایجاد کند و مناسب با مجالس لهو و خوش گذرانی باشد.» اما موسیقی به «صوتی گفته می شود که از آلات موسیقی، پدید آید»، بر این اساس، نسبت بین موسیقی علمی و موسیقی فقهی، عموم و خصوص مطلق است.»[1] و[2]

در رابطه با ملاک تشخیص موسیقی حلال از حرام مراجع گفته اند: در تعیین و تشخیص موسیقی حرام و حلال، باید به عرف عام مراجعه کرد.[3]، [4]، [5] و مقصود از اهل عرف، افراد فهمیده متدیّن، می باشد.

برای روشنتر شدن موضوع، نظر برخی مراجع معظم تقلید را در پاسخ به سؤال شما بیان می کنیم:

حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی):

بطور کلّى اگر موسیقى از نوع لهوى مطرب متناسب با مجالس گناه و معصیت باشد، حرام است. موفق و مؤید باشید.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی):

کلیّه صداها و آهنگ هایى که مناسب مجالس لهو و فساد است حرام، و غیر آن حلال است. و تشخیص آن با مراجعه به اهل عرف، یعنى افراد فهمیده متدیّن، خواهد بود.

حضرت آیت الله العظمی مکارم صافی گلپایگانی (مدظله العالی):

موسیقی در نظر عرف صداهای موزون خاصی است که به وسیله آلات موسیقی بوجود آید. مطلقاً حرام است و حلال آن وجود ندارد. والله العالم.[6]

برای آگاهی بیشتر رجوع شود به:

1. نمایه: دلایل حرمت و حلیت موسیقی، سؤال 388  (سایت: 401) .

2. نمایه: راه شناسایی موسیقی حلال از حرام، سؤال 499  (سایت: 540) .

3. نمایه: فطرت و حرمت موسیقی، سؤال 1078  (سایت: 1256) .

4. نمایه: دلایل حرمت موسیقی ، سؤال 932  (سایت: 1004 ) .

5. نمایه: حکم استماع موسیقی از رسانه ها ، سؤال 1358  (سایت: 1381) .

[1] . سید مجتبی حسینی، (پرسش ها و پاسخ های دانشجویی)، ص 169؛ امام خمینی(ره)، المکاسب المحرمه، ج 1، صص 198ـ 224؛ حسینی، علی، الموسیقی، صص 16 و 17؛ تبریزی، استفتائات، س10، 46 ، 47 و 1048؛ فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 974، 978و 979.

[2]   برای آگاهی بیشتر در باره موسیقی و دلایل حلیت و یا حرمت آن به نمایه (حرمت موسیقی و دلایل آن) شماره  932 (سایت: 1004) رجوع کنید.

[3]   مکارم، استفتاءات، ج2، س 659، صافی، جامع الاحکام، ج 1، س 994 و 1018 و 1020؛ تبریزی، استفتاءات، س 1077 و 1050 و 1059؛ فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 996؛ خامنه ای، اجوبة الاستفتاءات، س 1154 و 1127؛ سیستانیَ، منهاج الصالحین، ج 2،م 20؛ نوری، استفتاءات، ج 1 س 1008 و وحید، منهاج الصالحین، ج 3، م 17.

[4]   تبصره. البته فقیهان، کارشناسان موسیقی و نهادهای فرهنگی نیز می توانند در زمینه ی موضوعات، اظهار نظر کرده وموسیقی حرام وحلال را (بر اساس نظر عرفی خود) معرفی کنند. برگرفته از رساله دانشجویی، ص174.

[5]  اقتباس از سؤال 1358 (سایت: 1381) (حکم استماع موسیقی از رسانه ها).

[6]  استفتاء از دفتر آیات عظام خامنه ای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی.