آیا فرشتگان بر حوا(ع) هم سجده کردند؟
پرسش
آیا ملائک بر حوا نیز سجده کردند؟ اگر نه چرا؟ یعنی می‌شود گفت که زن فقط برای مرد آفریده شد؟ اگر آره پس یعنی زن مانند بقیه لوازم و ابزار برای مرد است؟
پاسخ اجمالی
1. به تصریح قرآن کریم فرشتگان مأمور شدند تا بر آدم سجده کنند: «وَ إِذْ قُلْنا لِلْمَلائِکَةِ اسْجُدُوا لِآدَمَ فَسَجَدُوا إِلاَّ إِبْلیسَ أَبى‏ وَ اسْتَکْبَرَ وَ کانَ مِنَ الْکافِرین»؛[1]و (یاد کن) هنگامى را که به فرشتگان گفتیم: «براى آدم سجده و خضوع کنید!» همگى سجده کردند جز ابلیس که سر باز زد، و تکبر ورزید، (و به خاطر نافرمانى و تکبرش) از کافران شد.
2. سجده فرشتگان پس از تکمیل خلقت آدم(ع) و قبل از خلقت حوا بود. و در هیچ روایتی وجود ندارد که فرشتگان با آن‌که حوا حضور داشت تنها بر آدم سجده کرده باشند.
3. سجده به حضرت آدم، سجده به انسان به عنوان  اشرف مخلوقات و انسان کامل بود، نه سجده بر جنس مرد تا زنان از این امتیاز محروم باشند.
4. از آیات قرآن استفاده نمی‌شود که زن برای مرد خلق شده تا ابزاری برای مرد باشد، آنچه از قرآن در این باره استفاده می‌شود این است: «و از نشانه‌‏هاى او این‌که همسرانى از جنس خودتان براى شما آفرید تا در کنار آنان آرامش یابید، و در میانتان مودّت و رحمت قرار داد»![2]
در این آیه خطاب به مردان نیست که زنان را برای شما آفریدم، بلکه خطاب به جنس انسان است که شامل مرد و زن می‌شود. و هر یک از زن و مرد نسبت به دیگری زوج محسوب می‌شوند و نسبت به یکدیگر مایه آرامش‌اند. آیا فقط مردان هستند که به وسیله زن آرامش می‌گیرند؟! یا زنان نیز چنین هستند؟
«أُحِلَّ لَکُمْ لَیْلَةَ الصِّیامِ الرَّفَثُ إِلى‏ نِسائِکُمْ هُنَّ لِباسٌ لَکُمْ وَ أَنْتُمْ لِباسٌ لَهُن...»؛[3] آمیزش جنسى با همسرانتان، در شبِ روزهایى که روزه مى‏گیرید، حلال است. آنها لباس شما هستند و شما لباس آنها (هر دو زینت هم و سبب حفظ یکدیگرید).
برای آگاهی بیشتر:
فلسفه خلقت حضرت آدم قبل از حوا، 8488
شخصیت و جایگاه زن در اسلام، 265

[1]. بقره، 34.
[2]. روم، 21. «وَ مِنْ آیاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَکُمْ مِنْ أَنْفُسِکُمْ أَزْواجاً لِتَسْکُنُوا إِلَیْها وَ جَعَلَ بَیْنَکُمْ مَوَدَّةً وَ رَحْمَةً إِنَّ فی‏ ذلِکَ لَآیاتٍ لِقَوْمٍ یَتَفَکَّرُونَ».
[3]. بقره، 187.