آیا خیانت در امانت نسبت به کفار و خائنان جایز است؟
پرسش
آیا دزدی از کسی که برای او کار می کنیم و او کافر است و به خدا و رسول ناسزا می گوید جایز است؟ در ضمن آن فرد کافر در کار خود که ارایه می دهد دزدی نیز می کند و به مردم ضرر می زند، آیا اگر از او بدزدیم و مقداری از آن را به فقرا هم بدهیم جایز است؟
پاسخ اجمالی

آنچه را که از تعالیم و آموزه های پیشوایان دین به ما رسیده، می گوید؛ کارگر و یا هر کس دیگری که مورد اعتماد فردی دیگر واقع شده و امانتی به او سپرده  شده، باید نسبت به طرف مقابل امانت دار باشد، حتی اگر خود آن فرد (کار فرما و...) این گونه نباشد، اعم از این که کافر، دزد و... باشد.

امام صادق از جدش امام علی (ع) چنین نقل می کند: "امانت را به صاحبش برگردانید، حتی نسبت به قاتل فرزندان پیامبران".ِ [1]

حضرتش در جایی دیگر فرمود: "شما را به تقوای الاهی سفارش می کنم و به باز گرداندن امانت و...، و پیامبر اسلام (ص) برای این آمده است. امانت را به کسی که شما را امین خود قرار داد برگردانید، خواه آن فرد مؤمن باشد یا کافر". [2]

پاسخ دفاتر مراجع تقلید، به مسئله دزدی از افراد کافر در کشورهای غیر اسلامی چنین است:

"تصاحب و غصب اموال غیر مسلمان در ممالک غیر اسلامی اگر در حال جنگ با مسلمین نباشند جایز نیست و اگر در حال جنگ با مسلمین باشند، بهتر است مسلمانان چنین کاری انجام ندهند". [3]

"اگر کفار با مسلمانان در حال جنگ باشند مانعی ندارد ولی در غیر حال جنگ جایز نیست و در حال صلح اموال آنها نیز محترم است". [4]

"جایز نیست مادامی که مال آن ها به هدنه [5] محترم باشد مگر در زمان جنگ که با اجازه خصوصی از حاکم شرع یا اعلان عمومی او مانعی ندارد". [6]

"با توجه به عوارض منفی که این کار دارد و باعث وهن اسلام و مسلمین می شود جایز نیست". [7] ، [8]

این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.

[1]   . کلینی، کافی، ج 5، ص 133، دارالکتب الاسلامیة، تهران، 1368 ش، " عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ (ع) قَالَ: قَالَ أَمِیرُ الْمُؤْمِنِینَ (ص) أَدُّوا الْأَمَانَةَ وَ لَوْ إِلَى قَاتِلِ وُلْدِ الْأَنْبِیَاءِ".

[2]   . همان، ج 2، ص 136، "وَ أُوصِیکُمْ بِتَقْوَى اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ وَ الْوَرَعِ فِی دِینِکُمْ وَ الِاجْتِهَادِ لِلَّهِ وَ صِدْقِ الْحَدِیثِ وَ أَدَاءِ الْأَمَانَةِ وَ طُولِ السُّجُودِ وَ حُسْنِ الْجِوَار فَبِهَذَا جَاءَ مُحَمَّدٌ ص أَدُّوا الْأَمَانَةَ إِلَى مَنِ ائْتَمَنَکُمْ عَلَیْهَا بَرّاً أَوْ فَاجِرا".

[3] پاسخ شفاهی از دفتر آیت الله، خامنه ای (ایده الله).

[4]   پاسخ کتبی دفتر حضرت آیت الله العظمی فاضل لنکرانی (ره):

[5] صلح.

[6]   پاسخ کتبی دفتر حضرت آیت الله العظمی بهجت (ره):

[7]   پاسخ کتبی دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی):

[8]     برگرفته از پاسخ، 518 (سایت: 565) ، دزدی از غیر مسلمان.