آیا از زنان نیز کسی به مقام نبوت رسیده است؟
پرسش
سلام، در مقاله‌ای خواندم که در بنی اسرائیل هفت زن به پیامبری رسیدند؛ به عنوان مثال ساره همسر حضرت ابراهیم (ع) را پیامبر معرفی کرده است. آیا این موضوع صحت دارد؟ آیا اصولا پیامبر زن بوده است؟
پاسخ اجمالی

چنین موضوعی نه از آیات قرآن به دست می‌آید و نه از روایات موجود در منابع حدیثی شیعه. البته ممکن است به مناسبتی و در واقعۀ و حادثۀ خاصی، از طرف خداوند بر تعدادی از زنان وحی شده باشد؛ مانند:

۱. وحی به مادر موسی(ع) در مورد انداختن فرزند به دریا: «و اَوْحَیْنا الى اُمّ موسى»؛[1] وحى کردیم (در خواب) به مادر موسى.

۲. «فَکُلی‏ وَ اشْرَبی‏ وَ قَرِّی عَیْناً فَإِمَّا تَرَیِنَّ مِنَ الْبَشَرِ أَحَداً فَقُولی‏ إِنِّی نَذَرْتُ لِلرَّحْمنِ صَوْماً فَلَنْ أُکَلِّمَ الْیَوْمَ إِنْسِیًّا»؛[2] پس (از آن میوه) بخور و (از آن چشمه) بیاشام و چشم (به مولود جدید) روشن دار، و اگر از مردم کسى را دیدى (با اشاره) بگو: همانا من براى خداى رحمان نذر روزه (سکوت) کرده‏ام، پس هرگز امروز با انسانى سخن نخواهم گفت.

۳. «فَتَقَبَّلَها رَبُّها بِقَبُولٍ حَسَنٍ وَ أَنْبَتَها نَباتاً حَسَناً وَ کَفَّلَها زَکَرِیَّا کُلَّما دَخَلَ عَلَیْها زَکَرِیَّا الْمِحْرابَ وَجَدَ عِنْدَها رِزْقاً قالَ یا مَرْیَمُ أَنَّى لَکِ هذا قالَتْ هُوَ مِنْ عِنْدِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ یَرْزُقُ مَنْ یَشاءُ بِغَیْرِ حِسابٍ»؛[3] پس پروردگارش او را به پذیرش خوبى پذیرفت و به طرز نیکى بار آورد، و زکریا را (که شوهر خاله‏اش بود) کفیل (تربیت) او نمود. هر زمان که زکریا در محراب وارد بر او مى‏شد روزیى (خاص در غیر اوقات آن) در نزد او مى‏یافت، (یک روز) گفت: اى مریم این روزى براى تو از کجاست؟ گفت: آن از جانب خداوند است، زیرا خدا هر کس را بخواهد روزى بى‏شمار مى‏دهد.

شایان ذکر است، این­گونه موارد چنانچه در جای خود ثابت شده است،[4] وحی به معنای پیامبری و رسالت نیست. البته انتخاب نشدن پیامبر از میان زنان، به معنای جایگاه نداشتن آنان نزد خداوند نیست.[5]

[1]  قصص، 7.

[2]. مریم، ۲۶.

[3]. آل عمران، ۳۷.

[4] ر. ک: وحى و کیفیت آن، پاسخ ۸۸.

[5] ر. ک: مقام حضرت زهرا (س)، 13313.