کد سایت fa27660 کد بایگانی 33125 نمایه دعا در نماز به زبان غیر عربی
طبقه بندی موضوعی مستحبات نماز
اصطلاحات دعا ، دعوت
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی
خلاصه پرسش
به علت عدم تسلط به زبان عربی، آیا می‌توان دعای خود را در قنوت به زبان مادری گفت. و آیا پس از قنوت گفتن الله اکبر جایز است؟
پرسش
آیا می‌توان دعای خود را در قنوت به علت عدم تسلط به زبان عربی به زبان مادری گفت. آیا پس از قنوت گفتن الله اکبر جایز است؟
پاسخ اجمالی
1. نظر فقها در‌باره خواندن دعا در نماز‌های واجب به زبان غیر عربی، مختلف است: برخی آن‌را جایز می‌دانند.[1] عده‌ای می‌گویند: احتیاط مستحبّ آن است که به غیر عربى دعا نکند.[2] و نظر بعضی نیز آن است که بنابر احتیاط واجب به عربى باشد.[3]، [4]
گفتنی است آنچه گذشت مربوط به نمازهای واجب است اما درباره غیر عربی خواندن دعا در نمازهای مستحب همه مراجع می‌گویند، در نماز مستحبّى دعا به انگلیسى و فارسى و هر زبان دیگر جایز است.[5]
2. مستحب است نمازگزار، قبل از رفتن به رکوع تکبیر بگوید و در هنگام تکبیر دو دست را تا مقابل گوش‌ها بالا برد.[6] پس گفتن الله اکبر بعد از قنوت، نه تنها جایز است، بلکه از مستحبات نماز شمرده می‌شود.

[1]. آیات عظام: خمینی، بهجت، خامنه‌ای، نوری همدانی.
[2]. آیات عظام: سیستانی، گلپایگانى، خوئى، زنجانى، تبریزى، صافى
[3]. آیات عظام: مکارم شیرازی و فاضل لنکرانی.
[4]. امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، ج‌1، ص 621، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق.
[5]. ر.ک: موسوی گلپایگانی، سید محمدرضا، مجمع المسائل، ج‌1، ص 176، محقق و مصحح: کریمی جهرمی، علی، ثابتی همدانی، علی، نیری همدانی، علی، ‌دار القرآن الکریم‌، قم، چاپ دوم، 1409ق.
[6]. خراسانى، على محمدى، شرح تبصرة المتعلمین، ج ‌1، ص 124 دو جلدی، بی‌تا.