آیا زنان غیر مسلمان در صورت عدم بیان خصوصیات زن مسلمان، با آنان نامحرم هستند؟
پرسش
آیا زنان غیر مسلمان برای زنان مسلمان نامحرم محسوب می شوند؟ اگر بدانیم که آنها مشخصات زن مسلمان را برای کسی که وی را بشناسد تعریف نمی کنند چه؟
پاسخ اجمالی

برای نگاه زنان غیر مسلمان به زنان مسلمان روایتی از امام صادق (ع) در کتب روائی وارد شده است که حضرت می فرمایند: برای زن (مسلمان) شایسته نیست که در مقابل زنان یهودی و مسیحی کشف حجاب کند؛ زیرا آنان صفات و خصوصیات بدنی آنان را به همسرانشان اطلاع می دهند.[1] در این روایت نکاتی باید مورد توجه قرار گیرد که به اختصار عرض می کنیم:

1. از عبارت "لا ینبغی=شایسته نیست" کراهت این فعل استفاده می شود، یعنی این کار برای زنان مسلمان مکروه است. بزرگان فقهای امامیه نیز به کراهت این عمل فتوا داده اند.[2]

2. منظور از کشف حجاب غیر از وجه (صورت) و کفین (دستها تا مچ) است؛ زیرا اظهار این دو موضع حتی در مقابل مردان، شرعاً اشکال ندارد. البته دیدن عورتین زن؛ برای زنان دیگر (مسلمان و غیر مسلمان) حرام است. پس منظور همه بدن غیر از عورتین و وجه و کفین است.

3. از تعلیل در روایت استفاده می شود که؛ فرقی بین زنان اهل کتاب با دیگر زنان غیر مسلمان نیست، پس از هر زنی که ویژگیهای زن مسلمان را تعریف کند باید زنان مسلمان، خود را مستور کنند.

4. قسمت آخر روایت که در مقام تعلیل حکم است؛ علت حکم را بیان خصوصیات بدنی زنان مسلمان، توسط زنان اهل کتاب برای همسرانشان ذکر می کند. و از این بدست می آید که فرقی بین همسر با غیر همسر نیست. یعنی اگر خصوصیات را برای غیر همسرانشان نیز بتوانند نقل کنند همان حکم، جاری است.

سؤالی که این جا مطرح است و شما نیز پرسیده اید این است: اگر خصوصیات را برای افراد مذکور ذکر نکنند آیا کشف حجاب در مقابل آنان جایز است؟

اگر زن مسلمان مطمئن شود که آنان چنین کاری انجام نمی دهند و مانند زنان مسلمان این امور را رعایت می کنند، دیگر لزومی به پوشاندن خود از آنان ندارند، در چنین فرضی؛ همان طور که برخی از فقهاء بزرگ فتوا داده اند؛ می توان حکم به جواز این فعل داد[3].

نمایه مرتبط: سؤال 1692 (سایت: 1843) نمایه: پوشش زنان نسبت به هم.

[1]   کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج‏5 ، باب التستر ..... ص 518.

[2]   نجفی، جواهر الکلام فی شرح شرائع الإسلام ، ج‏29  ص63  ؛   موسوعة الإمام الخوئی ج‏32، مسألة 28: یجوز لکل من الرجل و المرأة النظر إلى ما عدا العورة ....ص : 28.

[3]  حکیم ،سید محسن،  مستمسک العروة الوثقى، ج‏، 14(مسألة 28): یجوز لکل من الرجل و المرأة النظر الى ما عدا العورة ..... ص : 22.