یک مغازه و دو دانگ خانه و ده میلیون تومان از پدرم به من ارث رسیده است. مغازه را کرایه داده‌ام. آیا مغازه یا کرایه‌ی آن خمس دارد؟ آیا اموالی که پدرم برایم خریده هم خمس دارند؟
پرسش
سلام، یک مغازه و دو دانگ خانه و ده میلیون تومان از پدرم بمن به ارث رسیده است. دو دانگ خانه رو که کرایه داده‌ایم پولش رو صرف خانه خودم می‌کنم و ده میلیون را بدون استفاده در بانک گذاشته‌ام اما مغازه رو کرایه داده‌ام. 1. آیا باید خمس این کرایه رو بپردازم؟ با اینکه هیچ منبع مالی دیگر ندارم و آیا خمس، شامل پول کرایه دریافتی است یا باید خمس قیمت خود مغازه رو بدهم؟ 2. تکلیف اموالی که پدرم برایم خریده چیست آیا آنها هم خمس دارند؟
پاسخ اجمالی
1. مال الارث خمس ندارد، هر چند سالها بماند و هزینه نگردد. ولی چنانچه ترقی قیمت پیدا کند و یا سودی (مانند کرایه‌ی مذکور) داشته باشد و قبل از سال خمسی هزینه نگردد، ترقی قیمت و سود آن خمس دارد.
2. در مورد اموالی که پدر برایتان خریده است، در حکم هدیه است، که برای آگاهی بیشتر درباره‌ی آن می‌توانید به نمایه 3268 (خمس هدیه) در همین سایت مراجعه نمایید.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
1. اگر تا سر سال خمسی باقی بماند و مصرف نشود، سر سال خمسی متعلق خمس است ولی خود مغازه که ارث است خمس ندارد؛ به هر حال اگر در پرداخت خمس مشکل دارید مى‌توانید به یکى از ‏نمایندگان مجاز مقام معظم رهبرى«دام ظله» در امر وجوهات شرعیه مراجعه و پس از دستگردان نمودن به ‏تدریج بپردازید.‏
2. در فرض سؤال خمس تعلق نمی گیرد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
بله خمس کرایه را باید بدهید.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
مال الارث خمس ندارد، هر چند سالها بماند و هزینه نگردد. ولی چنانچه ترقی قیمت پیدا کند و یا سودی داشته باشد و قبل از سال خمسی هزینه نگردد، ترقی قیمت و سود آن خمس دارد. و در مورد اموالی که پدر برایتان خریده است، در حکم هدیه است و چنانچه هدیه تا پایان سال خمسی مورد استفاده قرار نگیرد، و سال خمسی بر آن بگذرد، بنابر احتیاط واجب خمس دارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
به ارث خمس تعلق نمی‌گیرد ولی به کرایه‌ای که می‌گیرد اگر زائد بر مؤونه باشد و به آن سال بگذرد خمس تعلق می گیرد.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.