کد سایت fa39490 کد بایگانی 48124 نمایه ازدواج مجدد دختری که قبلاً بدون اذن پدر ازدواج کرده است
طبقه بندی موضوعی پایان و تمدید ازدواج موقت
خلاصه پرسش
من دختری هستم که دو سال پیش بدون اجازه پدرم با مردی ازدواج موقت کردم، ولی شک دارم در صیغه‌ای که با آن مرد خوانده بودم مدت را مشخص کردیم یا نه؟ حال، به تازگی با مردی دیگر ازدواج کردم، آیا ازدواج کنونی ما اشکال دارد؟
پرسش
من دو سال پیش با مردی دوست بودم که بدون اجازه پدرم با هم صیغه کرده بودیم و من باکره بودم. دو سال است که با آن مرد ارتباطی ندارم ولی الآن شک کردم که در صیغه‌ای که با آن مرد خوانده بودم مدتی مشخص کردیم یا نه؟ حالا، به تازگی با مردی دیگر ازدواج کردم، اما نمی‌دانم باتوجه به صیغه‌ای که با مرد قبلی داشتم، ازدواج کنونی‌ام درست است یا نه؟ لازم به ذکر است، اگر نیاز باشد که مردی که دوسال پیش با او صیغه کردم مدت زمان باقی مانده را ببخشد و دوباره عقد کنونی ام خوانده شود، آبرویم درخطر می‌افتد.
پاسخ اجمالی
اکثر فقها، ازدواج موقتِ دختر باکره را بدون اجازه‌ی پدر (بنابر احتیاط واجب) باطل می‌دانند، ولی می‌گویند دختر باید احتیاط کند و تا پایان مدت عقد، ازدواج مجدد نکند و یا مرد، باقی مدت را ببخشد.
لذا در فرض سؤال، دو راه‌کار برای شما است:
1. به مرجعی (مانند آیت الله سیستانی) رجوع کنید که فتوی به بطلان ازدواج بدون اذن پدر را می‌دهد و در این مسئله احتیاط ندارد. که در این صورت ازدواج مجدد شما صحیح است.
2. هر چند عقد موقت بدون تعیین مدت باطل است، اما با توجه به شک شما در این باره، این موضوع را از مرد قبلی جویا شوید، که در صورت اتمام مدت عقد قبلی، ازدواج مجدد شما صحیح است و در غیر این صورت مرد قبلی باید مدت را ببخشد و بعد از آن به شکلی که مرد دوم هم مشکوک نشود (مانند تجدید عقد در اماکن متبرکه)، عقد جدیدی خوانده شود.
در هر حال برخی از فقها[1] در این باره می‌گویند، اگر الآن شک کند که در زمان خواندن صیغه عقد موقت، زمان را مشخص کرده بودند یا نه، این عقد از ابتدا باطل محسوب می‌شود و در هر صورت عقد دوم صحیح است.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
عقد قبلی شما که بدون اذن پدر بوده باطل است.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
مرد قبلی باید مدت را ببخشد و بعد از آن یک عقد جدیدی خوانده شود و به هر ترتیب با یک روش خاصی که مرد دوم هم شک نکند.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
توجه داشته باشید که عقد موقت بدون تعیین مدت باطل است و در فرض سؤال، جهت ازدواج مجدد لازم است مقدار مدت عقد را از شوهر سابق خود سؤال کنید و در صورتی که مدت عقد باقی مانده است، قبل از اتمام مدت عقد و اتمام عده آن و یا قبل از بخشیدن مدت باقیمانده نمی توانید با دیگری ازدواج کنید.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
نظر معظم له در شرطیت اذن ولیّ دختر باکره مبنی بر احتیاط واجب است و برای تصحیح عقد دومتان می‌توانید به مجتهدی رجوع کنید که عقد دختره باکره را بدون اذن پدر باطل بداند البته با رعایت الاعلم فالاعلم و الا اگر بخواهید به احتیاط عمل کنید هم به لحاظ باقی بودن مدت عقد موقت و هم شک در اصل ذکر مدت (که اگر بدون مدت خوانده شده باشد تبدیل به دائم خواهد شد) باید احتیاط کنید و در نتیجه عقد دوم هم باید تجدید شود.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
1. دختر باکره اگر رشیده باشد برای ازدواج، نیاز به اجازه‌ی پدر ندارد. رشیده کسی است که مصالح و مفاسد زندگی‌اش را به درستی تشخیص می‌دهد. اما اگر رشیده نباشد باید با اجازه ولی شرعی خود این کار را انجام دهد و الا ازدواج او باطل است و معمولا دختران در سال های اول بلوغ رشیده نیستند.
2. باید مدت و مقدار مهریه در عقد موقت مشخص باشد و الا عقد باطل  است.
3. اگر عرفاً نداشتن رابطه در این مدت طولانی به معنای بخشیدن مدت از طرف مرد باشد، آن عقد تمام شده است.
4. اگر الآن شک کند که در زمان خواندن صیغه عقد موقت، زمان را مشخص کرده بودند یا نه، این عقد از ابتدا باطل محسوب می‌شود و در هر صورت عقد دوم صحیح است.
لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله هادوی تهرانی
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.