اگر به ماشین کسی خسارت وارد شود و خسارت زننده، فرار کند، و دسترسی به صاحب ماشین نداشته باشد، تکلیف چیست؟
پرسش
بنده سال ها قبل با ماشین تصادف کردم و فرار کردم، البته خسارت زیادی وارد نشده بود، اما به هر حال به مال مردم خسارت زده ام. حالا که نه میزان خسارت وارده و نه شخص خسارت دیده را نمی شناسم و نمی دانم چکار باید کنم و دینم را چگونه ادا کنم؟
پاسخ اجمالی

اگر صاحب ماشین را می شناسید و در دسترس است باید میزان خسارت وارده را (با پرسش از اهل خبره) به او بدهید و یا این که مصالحه نموده و حلالیت بطلبید.

اما اگر صاحب آن را نمی شناسید و در دسترس نیست –ظاهراً مورد پرسش شما نیز همین است-، از باب ردّ مظالم مقداری که مطمئن هستید با پرداخت آن برائت ذمه حاصل می شود به حاکم شرع پرداخت شود[1] و یا به اذن او  از طرف صاحب ماشین به فقیر صدقه دهید.[2]

در ضمن نظر حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) درباره وجوهات شرعیه مانند خمس، ردّ مظالم و... به شرح زیر است:

وجوهات شرعیه به ولایت تعلق می گیرد و از این رو به فقیه جامع الشرائط داده می شود که دارای ولایت است. پس هر فقیه عادل دارای کفایت می تواند وجوهات را دریافت کند، هر چند در زمان تشکیل حکومت اسلامی احتیاط واجب آن است که وجوهات شرعیه به ولی فقیه یا وکیل او پرداخت شود و اگر پرداخت آن به سایر مراجع مورد قبول ولی فقیه باشد، این امر بلامانع است.[3]

[1] توضیح المسائل (المحشی للامام الخمینی)، ج 2، ص 100، س 1020: حضرت آیة الله خامنه ای:«... در ردّ مظالم أحوط آن است که با اذن حاکم شرع باشد».

[2] یزدی، سید محمد کاظم،سؤال و جواب، ص 100، مرکز نشر علوم اسلامی، تهران، چاپ اول، 1415ق.

[3] اقتباس از سؤال 9301 (سایت: 9879).