با توجه به شیوع بیماری کرونا و توصیۀ مسئولان مبنی بر خودداری از سفر، انجام سفر شرعا چه حکمی دارد؟
پرسش
در مورد بیماری کرونا، با توجه به توصیۀ مسئولان بهداشتی کشور مبنی بر عدم سفرهای غیر ضروری، آیا سفر کردن به شهرها و مناطقی که دولت سفر به آنجا را ممنوع اعلام کرده، جایز است؟
پاسخ اجمالی

با توجه به مسئولیت الهی که همه ما در قبال سلامت خود و دیگران داریم، در شرایط کنونی که ویروس کرونا گسترش یافته و متخصصان و مسئولان بهداشتی توصیه‌های أکید در مورد پرهیز از مسافرت دارند، لازم است این توصیه‌ها رعایت شود و چنانچه مقرراتی در این زمینه وضع گردد، تخلّف از آن جایز نیست.

ضمائم:

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

با توجه به مسئولیت الهی که همه ما در قبال سلامت خود و دیگران داریم، به طور کلی نباید از مقرراتی که توسط مسئولان در این زمینه ابلاغ میشود، تخطّی کرد و هر کاری که به سلامت جامعه و جلوگیری از شیوع این بیماری کمک کند، حسنه و آنچه به شیوع آن کمک کند، سیّئه است.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

در هر کجا که براى جلوگیرى از انتشار ویروس کرونا اینگونه تجمعات ممنوع است، باید این منع جدى گرفته شود.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

اگر خوف عقلانی ابتلاء به مرض باشد، مسافرت اشکال دارد.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

لازم است بر طبق قوانین و مقرّرات حکومت اسلامى عمل شود.

حضرت آیت الله العظمی وحید خراسانی(مد ظله العالی):

توصیه و ارشادات کارشناسان خبره و راستگویِ پزشکی و مسئولان بهداشتی را در نظر بگیرید.

 حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

با توجه به شرایط فعلی کشور و گسترش ویروس کرونا (کووید 2019) و توصیه‌های أکید مسئولان بهداشت و درمان در مورد پرهیز از مسافرت، هرگونه سفر به مناطقی که از سوی دولت ممنوع اعلام شده است، جز در موارد ضروری، سفر معصیت محسوب می شود و افزون بر گناهکار بودن افراد خاطی، نماز فرد مسافر در این سفر شکسته نمی‌شود.

لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، سیستانی، صافی گلپایگانی و وحید خراسانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.