آیا حرکت هم شعور دارد و خداوند را ذکر و تسبیح می‌گوید؟
پرسش
آیا حرکت هم شعور دارد و خداوند را ذکر و تسبیح می‌گوید؟ در حالات آقای خویی آمده است که مدتی که پیش آقای قاضی بود، به جایی رسیده بوده که وقتی گربه‌ای پرید، علاوه بر لا اله الا الله گفتن خود گربه، پرش آن گربه هم این ذکر را گفته بود!
پاسخ اجمالی

«حرکت» موجودات، هر چند وابسته‌ی به موجودات است، اما حقیقتی است که بر اصل ذات موجود اضافه شده است؛ مثلا گربه دارای ذاتی است مرکب از اجزا که گاهی خوابیده و گاهی در حرکت است؛ حرکت یک وضعیتی جدای از وضعیت خوابیده است؛ بنابراین حرکت گربه نیز یکی از حقایق این عالم است،[1] و از آن‌جا که تمام موجودات به تسبیح خداوند مشغول‌اند؛[2] لذا شنیدن تسبیح حرکت گربه محال نیست.

[1]. ر. ک: «حرکت جوهری»، 1826؛ «حرکت جوهری و نقش آن در زندگی»، 7031؛ «رجعت و حرکت جوهری»، 58008.

[2]. ر. ک: «تسبیح موجودات عالم در قرآن کریم»، 20144؛ «چگونگی تسبیح جمادات و نباتات»، 7585؛ «تسبیح موجودات عالم در قرآن کریم»، 20144.