خمس سهام در بورس اوراق بهادار چگونه محاسبه می‌شود؟
پرسش
در بورس اوراق بهادار خمس چگونه محاسبه می‌شود؟ با توجه به این‌که سر سال خمسی، فرد دارای سهام چند شرکت است که معمولاً نماد معاملاتی چند تا از آنها به دلایل رایج، مثل حساب‌رسی متوقف است و معلوم نیست چه وقت و با چه قیمتی باز می‌شود، یا این‌که سهم به قیمت روز خریدار ندارد و باید صبر کرد تا در روزهای آینده قیمت به حدی پایین بیاید که خریدار داشته باشد. (طبق قانون، هر روز قیمت فقط پنج درصد می‌تواند تغییر کند تا بتوان قیمت واقعی سهم را محاسبه کرد).
پاسخ اجمالی

ملاک در محاسبه‌ی سهام، قیمت روز آن است و در فرضی که تشخیص قیمت واقعی آن مشکل بوده و نمی‌توان حدس زد که سهام با چه قیمتی فروش می‌رود، لازم است با مراجعه به دفتر مرجع تقلید، در این‌باره مصالحه صورت گیرد.

همچنین، اگر مالک سهام، در سر سال خمسی‌اش، به جهت عدم وجود خریدار نتوانست خمس سهامش را بپردازد، می‌تواند هر زمان که خریدار پیدا شد، خمسش را پرداخت کند.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی سیستانی(مد ظله العالی):

ملاک قیمت فعلی آنها با شرایط فعلی می‌باشد.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی(مد ظله العالی):

در مورد اول که اصل قیمت معلوم نیست باید با مصالحه، تعیین خمس شود و پرداخت گردد و در مورد دوم که خریدار ندارد، پرداخت خمسش سر سال خمسی واجب نیست. هر زمان که خریدار پیدا شد خمسش را پرداخت نماید.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی(مد ظله العالی):

معیار در تخمیس سهام، قیمت روز آن است و در فرضی که تشخیص قیمت واقعی آن مشکل باشد با مجتهد باید مصالحه شود.

حضرت آیت الله العظمی علوی گرگانی(مد ظله العالی):

باید قیمت سهام به مقداری که مطمئن هستید خریدار دارد محاسبه شده و خمس آن پرداخت گردد و مجموع ارزش مادی سهام خود را بعد از پرداخت خمس محاسبه کرده و چنانچه تا سال خمسی آینده مجموع ارزش مالی سهام افزایش پیدا کرده باشد به مقدار افزایش پیدا کرده خمس تعلق می‌گیرد.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام:  سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، علوی گرگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.