آیا خدا وجودبخش همه‌ی عالم بوده، اما ماهیت‌بخش برخی از اشیاء است؟
پرسش
آیا خدا وجودبخش همه چیز بوده و ماهیت‌‌بخش برخی از چیزها است؟ آنچه از کلام برخی علمای اسلام برمی‌‌آید این است که مدبر کل، یعنی ماهیت‌‌بخش به همه چیز است. پس شبهه می‌شود که آیا خدا ظالم است که فرمان زلزله می‌دهد که گاه اکثریت مؤمنان در آن می‌میرند و یا باران برای مؤمنان نمی‌فرستد! آیا نظر فلاسفه بهتر نیست که می‌گویند خدا وجودبخش دائم است، نه ماهیت‌‌بخش همیشگی؟
پاسخ اجمالی

بر اساس مباحث فلسفی، ماهیت تابع وجود است؛[1] زیرا ماهیت حد وجود است، به همین دلیل فقط وجودات محدود ماهیت دارند.[2] البته در مباحث عرفانی، ماهیت مقدم بر وجود است که از آن تعبیر به اعیان ثابته می‌کنند.[3]

علاوه بر این‌که با تغییر عبارت از ماهیت‌بخشی به وجودبخشی مشکل حل نمی‌شود؛ اما پاسخ این شبهه که چرا به عنوان نمونه در یک عذاب الهی، بی‌گناهان نیز مجازات می‌شوند، در دیگر پاسخ‌های این پایگاه بدان پرداخته شده است.[4]

[1]. ر. ک: «عرضی بودن وجود برای ماهیت»، 95003.

[2]. ر. ک: «دلایل ماهیت نداشتن خداوند »، 85641.

[3]. ر. ک: ««ثابتات ازلیه» و «اعیان ثابته»»، 102772؛ «سرادق، کرسی، عرش و اعیان ثابته»، 50759.

[4]. ر. ک: «بلایای طبیعی(سیل، زلزله، طوفان و...) و عذاب الاهی»، 288.