زندگی‌نامه ابراهیم بن حصین اسدی را بیان نمایید؟
پرسش
زندگی‌نامه ابراهیم بن حصین اسدی را بیان نمایید؟
پاسخ اجمالی

بر اساس برخی از گزارش‌ها، «ابواسحاق، ابراهیم بن حصین اسدی» یکی از افرادی بود که روز عاشورا در راه مکتب امام حسین(ع) به فیض شهادت رسید، و نام خود را در میان شهدای کربلا ثبت کرد.[1]

وی روز عاشورا بعد از ابوثمامه صائدی و قبل از عمرو بن قرظه انصاری در حالی ‌که این‌گونه رجز می‌خواند، به میدان رفت:

«أَضْرِبُ مِنْکمْ مَفْصَلًا وَ سَاقًا                                    لِیهْرَقَ الْیوْمَ دَمِی إِهْرَاقاً

وَ یرْزَقَ الْمَوْتَ أَبُو إِسْحَاقاً                                 أَعْنِی بَنِی الْفَاجِرَةِ الْفُسَّاقَا»؛[2]

با شمشیر به مفصل و ساق شما می‌زنم تا این‌که امروز خون من ریخته شود و ابواسحاق مرگ را روزیِ فرزندان بدکاره و گناه‌کار گرداند.

در برخی از منابع و مقاتل متأخر آمده است که ابراهیم از جمله کسانی بود که سید الشهدا(ع) در لحظات تنهایی، از آنها نام برده و آنها را صدا می‏زد: «و یا ابراهیم بن الحصین ...».[3]

همچنین در این منابع آمده است، ابراهیم در حالی که این اشعار را می‌خواند به سمت میدان رفت:

«اقدم حسین الیوم تلقی أحمدا                             ثم أباک الطاهر المؤیدا

و الحسن المسموم ذاک الأسعدا                     و ذا الجناحین حلیف الشهدا

و حمزة اللیث الکمی السیدا                             فی جنة الفردوس فازوا سعدا»؛[4]

پیش بیا ای حسین که امروز احمد و سپس پدر پاک و تأیید شده‌ شما(علی(ع)) را و برادر شما حسن(ع) کشته‌ی با زهر و صاحب دو بال(جعفر بن ابی‌طالب) را، که هم‌پیمان شهیدان بود، و حمزه شیر شجاع بزرگوار را که رستگار شدند، در بهشت برین دیدار خواهی کرد.

می‌گویند وی در نبرد روز عاشورا توانست جمع زیادی،[5] حدود پنجاه نفر،[6] 84 نفر[7] از سپاه عمر بن سعد را به هلاکت برساند. او سرانجام بعد از ظهر عاشورا به شهادت رسید.[8] در کتاب‌های کهن قابل دسترسی، نام این شهید را تنها در مناقب ابن شهرآشوب یافتیم و در دیگر منابع و مقاتل اولیه و نیز زیارت‌نامه‌های مرتبط، نامی از این شهید نیافتیم که در صورت مشاهده اطلاعات دیگری در مورد این شهید، این پاسخ ویرایش خواهد شد.

[1]. ابن شهر آشوب مازندرانی، مناقب آل أبی طالب(ع)، ج 4، ص 105، قم، علامه، چاپ اول، 1379 ق.

[2]. همان.

[3]. محدّثی، جواد، فرهنگ عاشورا، ص 35، قم، نشر معروف‏، چاپ دوم، 1417ق.

[4]. لبیب بیضون‏، موسوعة کربلاء، ج 2، ص 107، بیروت، مؤسسة الاعلمی‏، چاپ اول، 1427ق؛ محلاتی، ذبیح الله، فرسان الهیجاء، ج 1، ص 30، بی‌جا، المکتبة الحیدریة، بی‌تا.

[5]. امین عاملی‏، سید محسن، اعیان الشیعة، ج 2، ص 136، بیروت، دار التعارف للمطبوعات‏، 1406ق.

[6]. فرسان الهیجاء، ج 1، ص 31.

[7]. مناقب آل أبی طالب(ع)، ج 4، ص 105،

[8]. فرهنگ عاشورا، ص  35.