آیا می‌توانیم 110 گرم شمش طلا به سازنده طلا داده و در برابر، 100 گرم طلای ساخته‌شده از او بگیریم؟
پرسش
با سلام، اگر زرگری 100 گرم طلای ساخته ‌نشده را به سازنده طلا داده و 100 گرم طلای ساخته‌شده تحویل بگیرد و سازنده طلا شرط کند 10 گرم طلای نساخته اجرت ساخت می‌شود، آیا شرعا اشکال دارد؟ زرگر هم همین‌طور به مشتری بدهد. نظر مراجع تقلید در این باره چیست؟
پاسخ اجمالی

معاوضه طلا با طلایی دیگر، با تغییر در مقدار و وزن آن، ربا و حرام است، ولی در صورتی که مقدار اضافه، تنها به عنوان اجرت ساخت به سازنده طلا تحویل گردد، بیشتر مراجع آن‌را دارای اشکال نمی‌دانند.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

اگر 10 گرم طلای نساخته به عنوان اجرت ساخت باشد؛ نه به عنوان ثمن یا مثمن، اشکال ندارد.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی(قدس سره):

اگر 110 گرم طلای نساخته را با 100 گرم طلای ساخته معاوضه کند ربا و حرام است؛ اما اگر 10 گرم طلا بابت اجرت ساخت 100 گرم طلا به سازنده بدهند مانعی ندارد.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی(مد ظله العالی):

در هر صورت چنانچه اضافه بر آن مقدار طلا بگیرد(بیشتر از 100 گرم) ربا و حرام است.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

اگر وی را اجیر می‌کند که با آن طلا بسازد و اجرت آن را بر اساس طلا بپردازد، مانعی ندارد. در غیر این‌‌صورت ربا و حرام است.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.