معنای اصطلاح «تالی فاسد» چیست؟
پرسش
اصطلاح تالی فاسد یعنی چه؟
پاسخ اجمالی

«تالی فاسد» یک اصطلاح پرکاربرد در فقه، حقوق و سیاست بوده و معنایش آن است که بر یک کار و عملی -که شاید به خودی خود دارای مشکلی نباشد- آثاری خلاف حق و فاسد از نظر شرعی یا قانونی مترتب شود.

به عبارت دیگر، تالی فاسد، یعنی آثار و پیامد زیان‌آور، یا ناخوشایند، از موجبات صدور حکمی خلاف ظاهر یک موضوع یا پدیده. به عنوان مثال خوردن هندوانه و نوشیدن مایعات فراوان برای افراد -به ویژه کهن‌سالان- بسیار خوب و مفید است، ولی چنانچه آنان به هر دلیل نتوانند مایعات زاید بدن خود را دفع نمایند، آنچه که خورده و نوشیده‌اند می‌تواند برایشان بسیار زیان‌آور باشد!

به مشابه چنین پیامدی در اصطلاح فقهی - حقوقی، «تالی فاسد» می‌گویند.[1]

در مثالی دیگر، اگر اجرای قانونی صحیح، پیامدی را به دنبال داشته باشد که ضررش بیش از نفع اجرای قانون است، گفته می‌شود که اجرای آن قانون در مقطعی خاص دارای «تالی فاسد» خواهد بود.

[1]. ر. ک: https://www.parsi.wiki/fa/wiki/466439/