در شرایط تطهیر توسط آفتاب گفته شده: «ما بین روی زمین یا ساختمان که آفتاب به آن می تابد با داخل آن، هوا یا جسم پاک دیگری فاصله نباشد...»، این عبارت یعنی چه؟ لطفاً توضیح دهید.
پرسش
در شرایط تطهیر توسط آفتاب گفته شده: «ما بین روی زمین یا ساختمان که آفتاب به آن می تابد با داخل آن، هوا یا جسم پاک دیگری فاصله نباشد...»، این عبارت یعنی چه؟ لطفاً توضیح دهید.
پاسخ اجمالی

توضیح: آفتاب، یکی از مطهِّرات (پاک کننده ها) است، و از مواردی که به وسیله آفتاب پاک می شود، زمین و ساختمان است، [1]  اما شرط تطهیر زمین و ساختمان به وسیله آفتاب، این است که میان درون و بیرون زمین یا ساختمان که آفتاب بر آن می تابد، هوا یا جسمِ پاک دیگری (مانند پرده) فاصله نباشد.

مانند بلوک های سیمانی که میان آنها خالی است [2]  و یا مانند زمینی که خاک برداری شود و روی آن را با چیزی مانند تخته چوب پوشانده باشند به طوری که داخل آن فضای خالی داشته باشد؛ در این صورت، اگر درون و بیرونشان نجس شود، فقط آفتاب، قسمتِ بیرون آن را پاک کرده و درون آن را چون خالی بوده و هوا در این فضای خالی وجود دارد، پاک نمی کند.

اما برخی از فقها، در شرایط تطهیر به وسیله آفتاب، درباره زمین و ساختمان، این شرط را ذکر نکرده اند. [3]  و برخی دیگر هم اساساً قائل اند که آفتاب، ساختمان را پاک نمی کند. [4]

برای آگاهی بیشتر به نمایه های زیر مراجعه شود:

1. «آفتاب و پاک شدن لباس، پتو و فرش نجس»؛ سؤال 4805 (سایت: 5249) .

2. «شرط پاک شدن دیوار نجس با آفتاب»؛ سؤال 5002 (سایت: 5259) .

[1]  خمینی، سید روح الله، توضیح المسائل (محشی – امام خمینی)، محقق/ مصحح: بنى هاشمى خمینى‌، سید محمد حسین، ج 1، ص 117، م 191، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق.

[2]  همان، ص 118.

[3]  ر.ک: همان، ص 117 – 118، ذیل مسئله 191.

[4]  مانند آیت الله مکارم شیرازی، ساختمان را از مواردی نمی دانند که آفتاب آن را پاک کند و می فرماید:«تابش آفتاب زمین و پشت بام را پاک مى‌کند. ولى پاک کردن ساختمان و درب و پنجره و مانند آن محل اشکال است ». ( توضیح المسائل (محشی – امام خمینی)، ج 1، ص  118 ).