این سخن امام خمینی )ره( در کتاب کشف الاسرار که اگر مردم در سال 140 قمری سر را افشا نمی کردند کار دست اهل بیت می افتاد بر اساس چه مبنا و مستندی است؟
پرسش
سلام. امام خمینی )ره( در کتاب کشف الاسرار بخش بداء (صفحه 87 چاپ دفتر نشر فلق قدیمی حدود اوایل انقلاب) نوشته اند، اگر مردم در سال 140 قمری سر را افشا نمی کردند کار دست اهل بیت می افتاد و قیام پیروز می شد و حکومت دست اهل بیت می افتاد. این موضوع را کاملا مستند شرح و بسط نمایید.
پاسخ اجمالی

اگر موضوع مورد پرسشتان در کتاب کشف الاسرار یا هر کتاب دیگری وجود داشته باشد، احتمالا بر اساس روایتی است که در اصول کافی بدین مضمون نقل شده است:

"عَنْ أَبِی حَمْزَةَ الثُّمَالِیِّ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا جَعْفَرٍ ع یَقُولُ یَا ثَابِتُ إِنَّ اللَّهَ تَبَارَکَ وَ تَعَالَى قَدْ کَانَ وَقَّتَ هَذَا الْأَمْرَ فِی السَّبْعِینَ فَلَمَّا أَنْ قُتِلَ الْحُسَیْنُ صَلَوَاتُ اللَّهِ عَلَیْهِ اشْتَدَّ غَضَبُ اللَّهِ تَعَالَى عَلَى أَهْلِ الْأَرْضِ فَأَخَّرَهُ إِلَى أَرْبَعِینَ وَ مِائَةٍ فَحَدَّثْنَاکُمْ فَأَذَعْتُمُ الْحَدِیثَ فَکَشَفْتُمْ قِنَاعَ السَّتْرِ وَ لَمْ یَجْعَلِ اللَّهُ لَهُ بَعْدَ ذَلِکَ وَقْتاً عِنْدَنَا وَ یَمْحُو اللَّهُ مَا یَشَاءُ وَ یُثْبِتُ وَ عِنْدَهُ أُمُّ الْکِتَابِ قَالَ أَبُو حَمْزَةَ فَحَدَّثْتُ بِذَلِکَ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ ع فَقَالَ قَدْ کَانَ کَذَلِک‏". [1]

ابو حمزه ثمالی می گوید: امام باقر (ع) خطاب به من بیان فرمود: اولین گزینه ای که خداوند تبارک و تعالی برای استقرار حکومت عدل در سایه اهل بیت در نظر گرفت، سال 70 هجری بود، اما بعد از شهادت امام حسین (ع)، پروردگار بر جهانیان غضب کرده و این امر را تا سال 140 به تأخیر انداخت و ما آن را (به صورت محرمانه) به برخی از شما گفتیم، اما شما پرده از آن برداشته و افشایش کردید. به همین دلیل، پروردگار، دیگر زمان مشخصی را برای ظهور عدالت قرار نداد و خداوند آنچه را بخواهد محو کرده و یا استوار می سازد و ام الکتاب (که هیچ تغییری در آن نیست) نزد پروردگار محفوظ است. ابو حمزه می گوید که این داستان را برای امام صادق (ع) نیز بازگو کردم و ایشان نیز آن را تأیید کرد.

این حدیث بازگو کننده موضوعی به نام "بداء" است که با تعریف خاصی در فرهنگ شیعه مورد پذیرش واقع شده است.

در این زمینه می توانید پرسش 65 (سایت: 306) را نیز ملاحظه فرمائید.

[1] کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج 1، ص 368، ح 1، دار الکتب الإسلامیة، تهران، 1365 هـ ش.