آیا جهان فرشتگان غیر از جهان انس و جنّ است! و آیا باید به فرشتگان ایمان داشت؟
پرسش
آیا جهان فرشتگان غیر از جهان انس و جنّ است؟ و آیا مانند ایمان به آخرت باید به فرشتگان هم ایمان داشت؟
پاسخ اجمالی

در باره پرسش اول، یعنی جهان فرشتگان و تفاوت های آنان با انسان و اجنه، پاسخ های «تجرّد ملائکه»، سؤال 93 (سایت: 1654)   و   «جایگاه وجودی ملائکه»، سؤال 1853 (سایت: 1922)   را مطالعه کنید.

اما در باره این که علاوه بر ایمان به خداوند، معاد، رسالت پیامبران و...، آیا ایمان به ملائکه نیز جزو ضروریات است!، باید گفت؛ خداوند در قرآن کریم می فرماید: «پیامبر، به آنچه از سوى پروردگارش بر او نازل شده، ایمان آورده است. (و او، به تمام سخنان خود، کاملًا مؤمن مى‏باشد). و همه مؤمنان (نیز)، به خدا و فرشتگان او و کتاب ها و فرستادگانش، ایمان آورده‏اند». [1]

این آیه شریفه، از جمله آیاتی است که از آن ایمان به فرشتگان و ملائکه فهمیده می شود، امّا ایمان به ملائکه -همانند ایمان به نماز و روزه است و جزو اهداف رسالت و نبوّت پیامبر اکرم (ص) نبوده، بلکه از لوازم ایمان به نبوّت است؛ از این رو، پیامبر اکرم (ص) مردم را به ایمان به آنها دعوت کرده است. [2]

در ادامه، آیه شریفه به تفصیل بیان می فرماید که کتاب نازل بر رسول خدا (ص) مردم را به سوى ایمان و تصدیق همه کتب آسمانى و همه رسولان و ملائکه خدا که بندگان محترم او هستند دعوت مى‏کند، هر کس به آنچه بر پیامبر اسلام (ص) نازل شده ایمان داشته باشد، در حقیقت به درستی همه مطالب نامبرده ایمان دارد. [3]

نتیجه این که معرفت و ایمان به ملائکه -مانند ایمان به خدا و معاد- جزو اصول دین نیست؛ [4] اما ایمان به ملائکه به صورت اجمال و بدون در نظر داشتن جزئیات آن از این جهت که از ضروریّات دین بوده، کافی است، اگر چه در ایمان به آخرت نیز آنچه واجب و لازم است، ایمان به اصل معاد است، و ایمان به سایر جزئیّات آن واجب نیست.

برای آگاهی بیشتر نمایه های زیر را مطالعه نمایید:

«ارتباط با موجودات عوالم دیگر»، سؤال 293 (سایت: 1747) .

«ارکان و اصول دین اسلام»، سؤال 1413 (سایت: 1440) .

«چگونگی معاد و دلایل آن از دیدگاه فلاسفه و متکلمان»، سؤال 5373 (سایت: 7217) .

[1] . بقره، 285.

[2] . شهید مطهری، مجموعه آثار، ج 3، ص 97، انتشارات صدرا، تهران، بی تا.

[3] . طباطبائی، سید محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج 2، ص 442، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ پنجم، 1417 ق.

[4] . طالقانی، نظر علی، کاشف الاسرار، ج 1، ص 528، مؤسسه خدمات فرهنگى رسا، تهران، چاپ اول، 1373ش.