کد سایت fa19235 کد بایگانی 18597 نمایه تفاوت «أرأیتم» با «أرأیتکم» در قرآن
طبقه بندی موضوعی تفسیر
خلاصه پرسش
تفاوت «أرأیتم» با «أرأیتکم» در سوره انعام در چیست؟
پرسش
آیه 46 سوره انعام این گونه آغاز می‏شود: «قُلْ أَرَأَیْتُمْ إِنْ أَخَذَ اللّهُ...»، اما آیه 47 به این نحو: «قُلْ أَرَأَیْتَکمْ إِنْ أَتاکمْ عَذابُ اللّهِ...». این تفاوت تعبیر بین «أَرَأَیْتُمْ» و «أَرَأَیْتَکمْ» برای چیست و از نظر معنا چه تفاوتی می‏کند؟
پاسخ اجمالی

«رأیتم» در آیه شریفه: «قُلْ أَرَأَیْتُمْ إِنْ أَخَذَ اللّهُ»،[1] صیغه مفرد مخاطب و ضمیر تاء، فاعلِ فعل «رأی» است، و «میم» در آن علامت جمع است.[2] همچنین، «رَأَیْتَکُمْ» در آیه «قُلْ أَرَأَیْتَکمْ إِنْ أَتاکمْ عَذابُ اللّهِ»،[3] صیغه مفرد مخاطب و ضمیر تاء، فاعلِ فعل «رأی» است، و لفظ «کُم»، علامت خطاب و به جاى ضمیر متّصل فعل در تثنیه، جمع و مفرد، ضمیر متّصل مفعولی است و صیغه مفرد فعل و فاعل به حال خود باقى مى ‏مانند.[4]

«أرأیتم» و «رَأَیْتَکُمْ»، در هر دو آیه، اشاره به تأکید و توجّه دادن بیشتر و تنبیه مخاطب است که به دقّت بررسى کرده و ببینند که در مقابل اراده خداوند متعال هیچگونه قدرتی ندارند.[5]

این پرسش، پاسخ تفصیلی ندارد.

[1]. انعام، 46.

[2]. دعاس،حمیدان، قاس، اعراب القرآن الکریم، ج 1، ص 303، دارالمنیر و دارالفارابی، دمشق، چاپ اول، 1425ق.

[3]. انعام، 47.

[4]. مصطفوى، حسن، تفسیر روشن، ج 7، ص 368 و 379، مرکز نشر کتاب، تهران، 1380 ش.

[5]. ر.ک: همان، ص 368.