آیا پدر می تواند از اموال فرزند محجور و دیوانه اش جهت تامین نیازهای روزمره او استفاده نماید؟
پرسش
با توجه به واجب النفقه بودن فرزند، آیا پدر می تواند از اموال فرزند محجور و دیوانه اش جهت تامین نیازهای روزمره او (مانند خوراک و پوشاک) استفاده نماید؟
پاسخ اجمالی

در فرض سؤال، اشکالی ندارد و بطور کلی باید رعایت مصالح فرزند صورت گیرد. ضمن اینکه بعضی از مراجع[1] نسبت به تصرف در اموال محجور، اجازه از مجتهد جامع الشرایط را شرط می دانند.

ضمائم:

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است: [2]

حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

اشکال ندارد.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

اشکال ندارد.

حضرت آیت الله العظمی وحید خراسانی(مد ظله العالی):

بله، می تواند.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

چنانچه در جهت مصالح فرزند باشد اشکالی ندارد.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

بلی می تواند برای مخارج فرزند محجور از مال او صرف نماید و اگر فرزند در وقت بلوغ عاقل بوده و بعد دیوانه شده، پدر باید برای تصرف در اموال او از مجتهد جامع الشرایط اجازه بگیرد و اما اگر قبل از بلوغ دیوانه باشد، بنابر احتیاط، پدر از مجتهد اذن بگیرد.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

در فرض سؤال بلامانع است.

[1]. آیت الله صافی گلپایگانی.

[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی،  وحید خراسانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.