دلیل تقدم زن بر مرد در آیه «الزَّانِیَةُ وَ الزَّانی...» و تقدم مرد بر زن در آیه «وَ السَّارِقُ وَ السَّارِقَةُ ...» چیست؟!
پرسش
دلیل تقدم زن بر مرد در آیه: الزَّانِیَةُ وَ الزَّانی‏ فَاجْلِدُوا کُلَّ واحِدٍ مِنْهُما مِائَةَ جَلْدَةٍ وَ لا تَأْخُذْکُمْ بِهِما رَأْفَةٌ فی‏ دینِ اللَّهِ إِنْ کُنْتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَ الْیَوْمِ الْآخِر... و تقدم مرد بر زن در آیه: وَ السَّارِقُ وَ السَّارِقَةُ فَاقْطَعُوا أَیْدِیَهُما جَزاءً بِما کَسَبا نَکالاً مِنَ اللَّهِ وَ اللَّهُ عَزیزٌ حَکیم،‏ چیست؟
پاسخ اجمالی

برخی از مفسران درباره علت تقدم کلمه زانیه قبل از کلمه زانى در آیه شریفه 2 سوره نور، و کلمه السارق قبل از السارقة، در آیهشریفه 38 سوره مائده، گفته اند: نقش زنان در ایجاد روابط نامشروع و فراهم آوردن مقدّمات زنا، از مردان بیشتر است، بر خلاف دزدى که نقش مردان بیشتر است.[1]

و بعضى دیگر می گویند: اگر زن زناکار را جلوتر از مرد زناکار ذکر کرده، براى این است که این عمل از زنان شنیع‏تر و زشت‏تر است و نیز براى این بوده که شهوت در زنان قویتر و بیشتر است.[2]

[1] قرائتی، محسن، تفسیر نور، ج‏8، ص، 145؛ مکارم، ناصر، تفسیر نمونه، ج4، ص375.

[2] طبرسی، مجمع البیان، ج 7، ص 124.