اگر در رکعت سوم یا چهارم به جای تسبیحات، حمد و توحید بخوانیم، تکلیف نماز چیست؟
پرسش
با سلام. اگر در رکعت سوم یا چهارم به جای تسبیحات، حمد و توحید بخوانیم، تکلیف نماز چیست؟
پاسخ اجمالی

1. در رکعت سوم و چهارم نماز، می‌توان فقط یکبار سورۀ حمد یا سه مرتبه تسبیحات اربعه بخواند، و اگر یک مرتبه هم تسبیحات اربعه گفته شود، کافى است.[1]

2. خواندن حمد و سوره به جاى تسبیحات اربعه در رکعت سوم و چهارم اشکال ندارد، حمد را به جاى تسبیحات می‌خواند و سوره را به قصد این‌که قرائت قرآن در نماز جایز است.[2] اما اگر در دو رکعت آخر نماز به خیال این‌که دو رکعت اوّل است حمد و سوره خوانده شود، [هر چند] نماز صحیح است، ولى دو سجدۀ سهو براى زیادى سوره به جا آورده شود.[3]

[1]. امام خمینى، توضیح المسائل (محشّٰى)، گردآورنده: بنى هاشمى خمینى، سید محمد حسین، ج 1، ص 555، م 1005، دفتر انتشارات اسلامى، قم، چاپ هشتم، 1424ق.

[2]. بهجت، محمد تقى، استفتاءات، ج 2، ص 149 و 150، سؤال 2021، دفتر حضرت آیة الله بهجت، قم، چاپ اول، 1428ق.

[3]. موسوى گلپایگانى، سید محمد رضا، مجمع المسائل، ج 1، ص 167، دار القرآن الکریم، قم، چاپ دوم، 1409ق.