من کارمند هستم. با توجه به این که ملاک محاسبه حقوق در سر ماه، ورود و خروج فرد است نه کارایی وی، اگر فرد در این ساعت، در حال کار کردن یا دانلود کردن فایل از اینترنت یا خوابیدن باشد، چه حکمی دارد؟
پرسش
با عرض سلام و خسته نباشید، من کارمند یک موسسه خصوصی هستم که کارم در قسمت اداری است. این موسسه نزدیک به 400 شعبه در سراسر کشور دارد که متاسفانه حق و حقوق کارمندان را مانند سایر شرکت ها و ادارت نمی دهد و مجبوریم که اضافه کاری داشته باشیم. البته درآنجا اضافه کاری اختیاری است، یعنی اگر کاری داری یا نداری می توانی اضافه کاری بایستی و هیچ کسی کاری به تو ندارد. حالا سؤال من این است که، با وجود این که مسئولین، کاری ندارند که شما اضافه کاری که مانده اید مربوط به کار عقب مانده بوده یا نه و ملاک محاسبه در سر ماه، ورود و خروج است نه کارآیی فرد و کار ندارند که شخص از صبح تا بعداز ظهر (تا ساعت 19) در آنجا چه می کند، آیا در این 4ساعت اضافه کاری (از ساعت 15 تا 19) اگر فرد در حال کار کردن یا دانلود کردن فایل از اینترنت ( جهت افزایش سطح بینش و آگاهی خود)یا خوابیدن( به مدت یک ساعت) باشد حکم چیست؟ ضمناً یادآوری نمایم که در این موسسه خصوصی بعضی وقت ها کاری پیش می آید که فرد را مجبور می کنند بعد از ساعت رسمی بماند ( در آن وقت ها نمی توانیم ساعت 15 برویم منزل و شغل دومی انتخاب کنیم که در آمد خانواده تامین شود) در نهایت؛ نظر علما در این قضیه را جویا شوید؟
پاسخ اجمالی

اشتغال به کارهای شخصی در وقت کار؛ چنانچه در آن ساعت وظیفۀ خاصّى نداشته باشید، و این کار مخالف ضوابط ادارى و کارى نباشد، اشکالى ندارد.

ضمائم:

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است: [1]

دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

به نحو کلى استحقاق دریافت حقوق بابت اضافه‌کارى؛ منوط به انجام کار اضافى اداره در غیر وقت ‏مقرر ادارى است و در غیر این صورت حق دریافت هیچ گونه وجهى به این عنوان ندارد و در هر صورت اگر بر طبق قوانین و مقررات شرکت مربوطه باشد، دریافت آن مانعى ندارد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

همه چیز باید صریح وشفاف باشد اگر قرارداد شما با مؤسسه این است که هر مقدار اضافه بمانید حق دارید حقوق اضافه کارى را بگیرید هرچند بخوابید یا براى خود کار شخصى انجام دهید مى توانید بگیرید واگر قرارداد این است که به مقدار کار اضافه حق دریافت حقوق دارید فقط ساعات کار براى مؤسسه را مى توانید حساب کنید.

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

در مورد استفاده شخصی از بیت المال، این کار جایز نیست، مگر در مواردى که مقرّرات اجازه مى دهد، یا اینکه با اجازۀ مسئولینى که در این حیطه اختیارات قانونى دارند، بوده باشد، در ضمن اشتغال به کارهای شخصی در وقت کار؛ چنانچه در آن ساعت وظیفۀ خاصّى نداشته باشید، و این کار مخالف ضوابط ادارى و کارى نباشد، اشکالى ندارد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

بطور کلی چنانچه عمل فوق؛ مطابق قوانین و مقررات مؤسسه بوده و مسئولین هم مطلع باشند مانعی ندارد.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.