کار در فروشگاه هایی که اجناس حرام مانند شراب می فروشند چه حکمی دارد؟
پرسش
آیا آماده کردن غذاهایی که در ترکیبش شراب است در رستوران های مسکو اشکال دارد؟ و کار کردن به عنوان آشپز مشکل دارد؟
پاسخ اجمالی

مقام معظم رهبری در پاسخ به این سؤال که آیا کار کردن در کارخانه کنسرو گوشت خوک یا کاباره هاى شبانه و یا مراکز فساد جایز است؟ و درآمد حاصل از آن چه حکمى دارد؟، فرموده اند:

اشتغال به کارهاى حرام مثل فروش گوشت خوک، شراب، ایجاد و اداره کاباره‏هاى شبانه، مراکز فساد و فحشا و قمار و شراب خوارى و مانند آن، جایز نیست و کسب درآمد از طریق آنها حرام است و انسان، مالک اجرتى که در برابر آن مى‏گیرد، نمى‏شود.[1]،[2]

همچنین ایشان در پاسخ به سؤالی مبنی بر فروش اعیان نجس مانند شراب، گوشت خوک و ... و کار در این اماکن چنین فرمودند: عرضه و فروش مشروبات الکلى مست کننده و غذاهاى حرام و کار در محل فروش آنها و مشارکت در ساخت و خرید و فروش آنها و اطاعت از دیگران در این موارد، شرعاً حرام است، اعم از اینکه انسان شریک در سرمایه بوده و یا کارگر روزانه باشد و نیز اعم از آن که فقط مواد غذایى حرام و مشروبات الکلى عرضه و فروخته شوند یا اینکه فروش همراه با مواد غذایى حلال باشد و همچنین اعم از اینکه کار انسان همراه با گرفتن سود و مزد باشد و یا مجانى و در این مورد فرقى نمى‏کند که صاحب کار یا شریک او مسلمان باشد یا غیر مسلمان و به مسلمان عرضه و فروخته شود یا به غیر مسلمان، و به طور کلّى بر هر مسلمانى واجب است که از ساخت و خرید و فروش آن دسته از مواد غذایى که خوردن آنها حرام است به منظور خوردن اجتناب کند و همچنین از ساخت و خرید و فروش مشروبات الکلى مست کننده و کسب منفعت از این طریق خوددارى کند.[3]

نتیجه آنکه آماده کردن غذاهایی که برای فروش و عرضه به مردم در ترکیب آنها شراب به کار می برند و بطور کلی کار در آشپزخانه اینگونه رستوران ها حرام بوده و جایز نیست.

برای اطلاع بیشتر از احکام مرتبط با این موضوع می توانید به فصل کسب های حرام، خرید و فروش اعیان نجس، رجوع کنید.[4]

[1]  توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی ره)، ج ‏2، ص 956؛ أجوبة الاستفتاءات (بالفارسیة)، ص 239، س 1088. همچنین، نک: س 1095، ص242و س 1096، ص243.

[2]    اقتباس از سؤال 519 (سایت: 566) (شغل های حرام).

[3]     توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏2، ص: 958؛ اجوبة الاستفتاءات، آیة الله العظمی خامنه ای، صص 259 و 260.

[4]    توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏2، ص 955 – 960 ؛ اجوبة الاستفتاءات، آیة الله العظمی خامنه ای، صص 257 – 263.