اگر زن به تلفن و یا پیام همسرش پاسخ ندهد، آیا ناشزه به شمار خواهد آمد؟!
پرسش
آیا پاسخگویی به تلفن زوج توسط زوجه مصداق تمکین زوجه می‌باشد؟
پاسخ اجمالی
بر اساس نظر برخی فقها پاسخ دادن به تماس زوج در صورتی از مصادیق تمکین بشمار می‌رود که زوجه بداند، این کار موجب لذت همسرش است.[1] پس در این صورت واجب است پاسخگوی تماس وی باشد. در غیر این صورت، ناشزه به شمار نخواهد آمد.
در هر حال، لازم است زوجین در راستای ایجاد الفت و رابطه مناسب با هم، از پاسخ‌گویی به تماس یکدیگر دریغ نکنند.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر نداند که برای استمتاع است اشکال ندارد اما اگر بداند به احتیاط واجب باید جواب بگوید.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
اگر زوج لذت می‌برد، باید تمکین کند.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
بهتر است که پاسخ داده شود.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
زوجه با زوج باید حسن معاشرت، خوش رفتاری و خوش رویی داشته باشد.
 حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
استمتاع زوجین از یکدیگر به صورت تلفنی جایز است. اگر استمتاع تلفنی عرفاً از موارد متعارف و رایج در استمتاعات زوجین شمرده شود و زوجه بداند زوج به قصد استمتاع تماس گرفته است و برای پاسخ ندادن عذر موجه و مشروعی نداشته باشد، پاسخ ندادن به تماس شوهر از مصادیق عدم تمکین محسوب می‌گردد.
لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله هادوی تهرانی (..و این کار در عرف از موارد استمتاع زوجین شمرده شود..)؛ آیات عظام مکارم شیرازی و نوری همدانی: (این موضوع را از مصادیق تمکین ندانسته‌اند).
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام:  سیستانی، شبیری زنجانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.