اگر جایی همانند کامپیوتر، میز، کمد و ... نجس شود و تنها امکان شستن آن با آب قلیل باشد، چگونه باید آنرا تطهیر کرد؟
پرسش
اگر جایی مثل میز، کمد، کامپیوتر و ... نجس شود در حالی که نمی توان آن را با آب لوله کشی آب کشید چگونه می توان آن را با آب قلیل آب کشید؟ با توجه به اینکه جمع آوری غساله آن بسیار مشکل و بعضا غیر ممکن است؟ آیا آب حتما باید روی محل ریخته شود یا با پارچه و امثال آن هم می توان محل را آب کشید؟
پاسخ اجمالی

اگر محلی مانند موارد مذکور نجس شود، پاک کردن آن با پارچه ممکن نیست و تنها راه پاک کردن آن شستن و آب کشیدن با آب (قلیل، کر، جاری و...) است[1]. به این صورت که پس از برطرف نمودن عین نجاست (توسط پارچه یا امثال آن)، شستن یک مرتبه با آب کر یا جاری کفایت می کند و در شستن با آب قلیل در صورتی که نجاست مذکور بول (ادرار) باشد چنانچه بعد از این که یک بار آب قلیل روی آن ریخته شود تا از آن جدا شود، یک مرتبه دیگر آب روى آن بریزند پاک می شود[2].

اما اگر چیزى به غیر بول نجس شود، چنانچه بعد از برطرف کردن نجاست یک مرتبه آب روى آن بریزند و از آن جدا شود، پاک مى‏گردد گر چه در صورتی که آب قلیل باشد بهتر است که دو بار شسته شود[3].

بله در صورتی که امکان شستن محل مورد نظر نباشد، می بایست به هر نحوی که می توانید با گذاشتن یا چسبانیدن پوشش روی آنها مواظبت کنید که در اثر تماس با آنها نجس نشوید[4]. و اگر در اثر ملاقات نجاست منتقل شد، کافی است که چیزی که نجس شده است را آب بکشید.

برای آگاهی بیشتر مراجعه شود به:

1. نمایه: پاک نمودن چیز نجس، سؤال شماره 1073 (سایت: 1230).

2. نمایه: نجس بودن غساله، سؤال شماره 3498 (سایت: 3724).

3. نمایه: پاک نمودن زمین نجس با پارچه مرطوب، سؤال شماره 3904 (سایت: 4184).

[1]   . زیرا از بین مطهرات غیر از آب که بیان شد، تنها آفتاب ممکن است به عنوان پاک کننده مورد احتمال باشد که آن هم با شرایطی که در رساله های عملیه آمده است، نمی تواند پاک کننده این گونه اشیا باشد. توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص118.

[2]   . توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص: 105، مسأله 160.

[3]   . همان، ص 106، مسأله 162.