اگر ماهی زنده را در بیرون آب، کشته و پاک کنیم، خوردن آن چه حکمی دارد؟
پرسش
حکم کشتن ماهی زنده بعد از صید در بیرون آب و خوردن آن و تکلیف میهمانانی که مرجع تقلید آنها گفته است بنابر احتیاط واجب باید از خوردن آن خودداری نمود؛ چیست؟
پاسخ اجمالی
طبق نظر مراجع تقلید، ملاک کلی در این زمینه آن است که ماهی دارای پولک‌، زنده از آب گرفته شود. و همین برای حلال بودنش کافی است. پس کشتن و یا پاک کردن آن در بیرون آب، زمانی که هنوز ماهی زنده است ایرادی ندارد و موجب حرام شدنش نمی‌شود.
اما اگر ماهی در دام قرار گیرد و قبل از این‌که از آب خارج شود، در دام بمیرد، نظر مراجع تقلید در این مسئله مختلف است. بیشتر مراجع[1] آن‌را حلال شمرده و برخی،[2] احتیاط مستحب را در پرهیز از خوردن آن می‌دانند.[3]

[1]. آیات عظام خویی، زنجانی، سیستانی، مکارم، تبریزی، فاضل و خامنه‌ای.
[2]. آیات عظام گلپایگانی، صافی و نوری همدانی.
[3]. امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج 2، ص 590، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق؛ نظر آیةالله خامنه‌ای از صفحه اینترنتی: http://www.leader.ir/tree/index.php?catid=49