حکم شک بین شش چیز که یکی از آنها نجس است، چیست؟
پرسش
سلام، من یقین دارم که یکی از شش صندلی‌هایی که کاملاً شبیه به هم هستند نجس است، ولی الآن نمی‌دانم کدام یک است. می‌خواستم بدانم که حکم شک بین شش چیز که یکی از آنها نجس است؟ باید تمام شش صندلی را آب بکشم؟
پاسخ اجمالی
1. تطهیر شیء نجس (آب کشیدن آن به صورت شرعی) واجب نیست مگر آن که کسی بخواهد آن شیء را بخورد یا با آن نماز بخواند یا در اموری استفاده کند که شرط آن‌ها، طهارت است؛ مثلاً اگر یکی از چند لباس نجس شود شستن همۀ آن‌ها واجب نیست اما اگر بخواهد با یکی از این لباس‌ها نماز بخواند، باید آن را تطهیر کند.
2. در فرض سؤال که شبهه، محصوره به شمار می‌آید، هر چند همه‌ی صندلی‌ها حکم متنجس را دارد، ولی اگر شیء مرطوبی با یک یا چند تا از این شش صندلی برخورد کند، حکم ملاقی اطراف علم اجمالی را داشته و نجس نمی‌شود.
بنابراین در عمل، لازم نیست صندلی‌ها آب کشیده شود.

ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
نسبت به همه باید احتیاط کنید.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال، شبهه محصوره است و باید از همه آنها اجتناب کرد. ولی اگر نجاست به لباس و بدن نماز گزار سرایت نمی‌کند تطهیر واجب نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال که شبهه محصوره است برای اطمینان به پاک شدن صندلی نجس لازم است همه صندلی‌ها را تطهیر کنید لکن ملاقی با هر یک از صندلی‌ها محکوم به طهارت است لذا لازم نیست صندلی‌ها آب کشیده شود.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
تطهیر شیء نجس (آب کشیدن آن به صورت شرعی) واجب نیست مگر آن که کسی بخواهد آن شیء را بخورد یا با آن نماز بخواند یا در اموری استفاده کند که شرط آن‌ها، طهارت باشد؛ مثلاً اگر یکی از چند لباس نجس شود شستن همۀ آن‌ها واجب نیست اما اگر بخواهد با یکی از این لباس‌ها نماز بخواند، باید آن را تطهیر کند.
اگر شیء مرطوبی با یک یا چند تا از این شش صندلی برخورد کند، نجس نمی‌شود.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.